Leipzigs nya citytunnel - stort kliv mot bättre kommunikationer

Centralstationens perrong, som är 215 meter lång, har placerats under stationens västra del och kan nås via ett glasövertäckt väntrum. Foto: Freistaat Sachsen
Centralstationens perrong, som är 215 meter lång, har placerats under stationens västra del och kan nås via ett glasövertäckt väntrum. Foto: Freistaat Sachsen
En av Citytunnelns fyra nya stationer, Bayerischer Bahnhof. Foto: Andre_de
En av Citytunnelns fyra nya stationer, Bayerischer Bahnhof. Foto: Andre_de
Karta över tunnelsträckan respektive genomskärning av Leipzigs City tunnel. Bild: Freistaat Sachsen
Karta över tunnelsträckan respektive genomskärning av Leipzigs City tunnel. Bild: Freistaat Sachsen

Öppnandet av Leipzigs nya så kallade cityunnel i mitten av december 2013 var ett ordentligt kliv framåt när det gällde att förbättra allmänna kommunikationer i staden och i dess omgivningar. Den länge efterlängtade, men försenade fyra kilometer långa tunneln fungerar nu som en central knutpunkt för ett nytt regionalt järnvägsnät.

Med hjälp av den nya järnvägstunneln kan Leipzigs stadskärna förenas med sex järnvägs- och pendeltågslinjer i stadens omgivning och med städer som Zwickau och Chemnitz.  Glädjen för den länge efterlängtade tunneln dämpas dock av det faktum att den har blivit färdig fyra år senare än planerat. Dessutom blev kostnaderna dubbelt så höga som entreprenörerna hade beräknat från början.

Tunnelbygget startade år 2005 och slutdatumet fastställdes till 2009. Ungefär som Berlins flygplats, Stuttgarts järnvägsnav och Hamburgs operahus, har det dock visat sig vara ytterst svårt att planera exakt och hålla ursprungliga budgetar även i Tyskland.

Även Atlas Copco deltog i byggandet av tunneln. När de två stora tunnelborrmaskinerna hade gjort sitt öppnades tunnel med en stor ceremoni i närvaro av cirka 4 000 gäster från industri, kultur och politik den 14 december 2013.  Nästa dag överlämnades tunneln till dess framtida funktion av ”byggherrarna” delstaten Sachsen och Deutsche Bahn AG, tillsammans med deltagande lokala politiker.

Tunneln i Leipzig utgör den sista centrala länken i en långvarig process vars uppgift var att omstrukturera Stor-Leipzigs järnvägssystem.  Förutom ett teknologiskt uppdaterat pendeltågsystem innebär slutförandet av tunneln också att allmänna kommunikationer mellan regionen och staden förbättras. Tunneln förväntas fungera som en stark drivfjäder för utvecklingen av stadens hela transportnät.

Den färdiga tunneln öppnar en direkt tågförbindelse mellan områden söder om staden och centralstationen i norra delen av stadens centrum. Tåg som hittills färdades längs den nord-sydliga axeln tvingats att köra runt stadskärnan, vilket var en mycket tidskrävande process. Nu kommer tågen helt enkelt att passera direkt genom stadens centrum i en tunnel.

Därmed bidrar Leipzigs citytunnel till en snabbare och effektivare regional spårbunden trafik. Dessutom har det blivit betydligt bekvämare för de som det egentligen handlar om, nämligen för passagerarna. Den snabba axeln mellan nord och syd, som passerar under Leipzigs centrum kommer att minska restiden med så mycket som 40 minuter på vissa sträckor.

Enligt passagerarnas kommentarer i massmedia vid skrivande stund märks fördelarna redan i hela regionen och det gäller både ekonomiskt och miljömässigt.  En del anser att även deras livskvalité har förbättrats på grund av den nya, förhållandevis korta men så viktiga tunneln.

Projektet består av två 1, 5 km långa tunnelrör, en i varje riktning och fyra tunnelbanestationer; Bayerischer Bahnhof, Wilhelm-Leuschner-Platz, Markt och Hauptbahnhof (centralstationen).

De fyra tunnelbanestationerna är designade av kända arkitekter. Deras skapelser utvärderades av stadens skönhetsråd som betygsatte arkitekturen som både funktionell och estetiskt tilltalande. Varje station har fått en särpräglad utformning anpassad till respektive plats och funktion.

Centralstationens perrong, som är 215 meter lång, har placerats under stationens västra och kan nås via ett väntrum, som till stora delar har byggts i glas. Från tågstationens övre hall når besökarna enkelt och bekvämt detta markanta atrium via ett antal rulltrappor och hissar. Stationshallens glastak skapar en genomlysande interiör.  Denna arkitektoniskt harmoniska öppenhet kompletteras av dagsljuset. Andra moderna belysningselement bidrar till behaglig stämning på kvällen.

Ett "litet atrium" som ligger strax utanför stationsbyggnaden leder till gångtunnlar, som i sin tur mynnar ut till spårvagnshållplatser och vidare till centrum. Den underjordiska stationens fasta väggytor består av natursten, taken av stålplåt eller aluminium och ledstängerna av stål och glas.

Många pendlare som arbetar i Leipzig och bor i närområdet kommer nu att kunna resa till staden mycket snabbare än tidigare och når därmed sin destination mer direkt tack vare de fyra nya innerstadsstationerna i City - tunneln.

Människor som bor i regionen reser enkelt och bekvämt till Leipzig, för en shoppingtur, för att äta ute eller för att delta i ett kulturellt arrangemang. Hela stadskärnan drar nytta av det, från detaljhandeln till teatrar.

Stadsbor kan mycket snabbare och säkrare än tidigare nå fritids-och rekreationsområden utanför staden. Detta kommer att vara en stor fördel för regionens städer, kommuner och byar. Även de kan räkna med fler besökare i framtiden.

Många långväga besökare och turister kan också nå sin destination lättare, oavsett om de ska till Leipzigmässan, Leipzigs multifunktionsarena, Red Bull Arena eller någon av de många andra mycket attraktiva platserna som staden har att erbjuda.

Myndigheterna i Leipzig hoppas att de nya bekvämare anslutningarna till hela regionen kommer att påverka många fler att ta tåget i framtiden. Det kan leda till cirka 42 miljoner färre fordonskilometer per år. Det i sin tur skulle minska belastningen på atmosfären i Leipzig med 10 000 ton CO2 per år och samtidigt minska mängden av finpartiklar i luften med två ton. Trängseln på Leipzigs gator kommer att minska eftersom tunneln minskar vägtrafiken i framtiden.

Tågen, som kommer att använda Citytunneln i framtiden har enligt operatören i Leipzig utrustats med senaste teknik. Elektriska motorvagnar från Talent 2-serien, som redan har börjat operera genom tunneln, är tillverkade av Bombardier Transportation. Talent 2 kan färdas i hastigheter upp till 160 km i timmen.  Tågen är luftkonditionerade och mycket miljövänliga, säger tillverkaren.

 

Fakta

Projektpartner: delstaten Sachsen och Deutsche Bahn AG

Totala kostnader: 960 miljoner euro (Beräkning 2012)

Finansieringskällor:

Delstaten Sachsen/staden Leipzig: 194, 8 miljoner euro

Europeiska Unionen (EFRE): 168 7 miljoner euro

Tyska regeringen: ​​114 5 miljoner euro

 (Federal Railway Infrastructure Development Act): 114.5 miljoner euro

Deutsche Bahn AG: 16 3 miljoner euro

 

 Tekniska projektuppgifter

 

Citytunneln består av två enkelspåriga tunnelrör  

Längden på varje tunnelrör 1,438 m

Projektets totala längd ca 5.3 km

Tunnellängd inklusive stationer och schakt ca 4,0 km

Byggnation av tre rampstrukturer med dagbrottmetod (två schakt vid centralstationen, en vid Bayerischer Bahnhof)

Utgrävt tvärsnitt för tunneln, 9,0 m

Tunnelns interna rördiameter 7,9 m

Högsta tunnelkant ligger mellan 8 och 16 m under jordytan

Ett konventionellt signalsystem kommer att sörja för driftsäkerhet

 

Källa:

Delstaten Sachsen | SMWA