Trafiken löper på BanaVäg Motala-Mjölby

Motala har i och med det nya dubbelspåret fått betydligt bättre järnvägskommunikationer till och från Mjölby och Linköping. Foto: Christer Wiik
Motala har i och med det nya dubbelspåret fått betydligt bättre järnvägskommunikationer till och från Mjölby och Linköping. Foto: Christer Wiik

Hela projektet BanaVäg Motala-Mjölby är nu helt klart. Detta i och med att Motalabron, nya Riksväg 50 och dubbelspåret invigdes under högtidliga former i början av oktober. Järnvägsdelen av projektet, dubbelspåret mellan Motala och Mjölby, öppnades dock ett knappt år tidigare, december 2012.

 BanaVäg Motala-Mjölby har alltså varit ett kombinerat väg- och järnvägsprojekt som har omfattat bland annat en ny deletapp av riksväg 50 samt en ny järnväg mellan Motala och Mjölby, där den sistnämnda delen även omfattat en ny pendeltågsstation i Skänninge.

I projektet i sin helhet har det därtill ingått flera trafikanläggningar som åtta nya trafikplatser, cirka sextio väg- och järnvägsbroar samt upprustning av Motala station. Totalbudget för hela projektet har uppgått till cirka 4,3 miljarder kronor.

 

Väg byter namn
Vägsträckan mellan Motala och Mjölby är en viktig transportled mellan Bergslagsregionen och E4, en central pulsåder som länkar ihop regionen med södra Sverige och kontinenten. Men den gamla vägen har haft både hög trafikbelastning och varit olycksdrabbad, vilket man nu råder bot på med den nya vägen som delvis löper i samma stråk som den gamla. Den nya vägsträckan har byggts i huvudsak som en fyrfältig motorled med undantag för vissa etapper mellan Motala-Skänninge, som byggs som 2+1-standard.  I samband med det nya vägbygget har även tidigare Riksväg 32 mellan Motala och Mjölby bytt namn till Riksväg 50.

 

Ett lyft för hela Östergötland
Nya Riksväg 50, tillsammans med den nya järnvägen, blir viktiga trafikleder för hela regionen Östergötland och i synnerhet dess västra del.

- BanaVäg Motala-Mjölby bidrar till att stärka den västra delen av Östergötland, en del som tidigare hamnat lite i skymundan jämfört med Norrköpings- och Linköpingsregionen. Satsningen bidrar till att knyta ihop västra Östergötland med regionens övriga delar, vilket bland annat förbättrar förutsättningarna för arbetspendling, säger Andreas Hult, Trafikverkets projektchef för BanaVäg Motala-Mjölby.

 

 

Rödfärgad samverkansbro i stål och betong
Den 9 oktober kunde alltså hela BanaVäg Motala-Mjölby invigas med kunglig glans, då självaste kung Carl XVI Gustaf tillsammans med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd samt Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm, fanns på plats i den Östgötska Vätternmetroplen, för att fira öppnandet av Motalabron och nya Riksväg 50.

Just den 620 meter långa Motalabron, strax nordväst om centrala Motala, vid Vätterns strand, blir ett nytt spektakulärt landmärke i regionen, vilket även ökar förutsättningarna för tillväxt och samhällsutveckling i Motalaregionen, som just nu befinner sig i en spännande tillväxtfas.

Motalabron, som har tagit tre år att bygga, är en unik samverkansbro som byggts i stål och betong. Bron är målad i samma röda färg som Golden Gate bron i San Fransisco. En utmaning för totalentreprenören NCC var att följa det gestaltningsprogram som fastslogs efter den brotävling som arrangerades redan 2002, då arkitektbyråer fick lämna in förslag på hur Motalabron skulle utformas.