Hur vill vi att kollektivtrafiken ska vara i framtiden? Hur tar vi oss dit? Under tre dagar kommer cirka 80 personer skapa en gemensam vision för framtidens kollektivtrafik och också identifiera centrala insatser för hur man ska ta sig dit. Resultatet blir centralt för den forskning som ska bedrivas inom K2, det nationella kompetenscentret för kollektivtrafik som i vår startar sin verksamhet i Lund.
K2 ska på olika sätt arbeta för kollektivtrafik för hållbar stadsutveckling och attraktivt liv. Det handlar om hur vi med hjälp av utökad och förbättrad kollektivtrafik, ska klara växande städer och ökad efterfrågan på transporter, samtidigt som städerna upplevs som tilltalande platser att bo på. Vilka forskningsområden som ska prioriteras kommer arbetas fram på ett stort möte i Malmö den 24-26 april. Representanter från kommuner, kollektivtrafikorganisationer, forskare, planerare, resenärer och andra intressenter kommer tillsammans diskutera fram vilka problem som är mest angelägna för K2 att forska kring. Stormötet kommer att ledas av konsultföretaget Trivector.
– Jag skulle tro att mötet kommer att handla om aktuella problem som att kostnaderna för kollektivtrafiken ökar mer än antalet resenärer, men också om mer långsiktiga problem såsom hur vi bygger en attraktiv och hållbar stad, säger Tom Rye, föreståndare på K2.
För K2 är det ytterst angeläget med samproduktion, det vill säga att forskare och praktiker definierar problemen tillsammans. Genom att föra en kontinuerlig dialog mellan forskare och praktiker så lär sig alla parter mer, och ny kunskap kan snabbare växa fram och komma till användning i kollektivtrafiken.
– De första två åren ägnas åt att bygga upp verksamheten och undersöka vilken kunskap och kompetens som finns idag och vad som saknas. De stora forskningsprojekten kommer att sätta igång i början på 2015, säger Lena Smidfelt Rosqvist, medlem av K2s ledningsgrupp samt forskningschef på Trivector Traffic.
Verksamheten finansieras av Vinnova, Trafikverket, Formas, Västra Götalandsregionen, Stockholms läns landsting, Region Skåne, Lunds universitet, Malmö högskola och VTI. Trivector har lett arbetet med ansökan för K2.