Sjöfartsverket ansöker om pengar för WINMOS

Havsisen ställer till stora problem för transport och handel. Nu tar Sjöfartsverket initiativ till nytt projekt som ska bidra till en säker och effektiv sjöfart året runt. 

Genom en ansökan till EU-kommissionens TEN-T program tar nu Sjöfartsverket initiativ till WINMOS-projektet. Projektet går ut på att mildra effekterna som orsakas av havsisen på Östersjön.

– En effektiv sjöfart året runt är centralt för transportsystemets funktion. Detta är av intresse för hela EU och därför söker vi också medfinansiering för konkreta åtgärder, säger Magnus Sundström på Sjöfartsverkets forsknings- och innovationsenheten.

Havsisen är ett stort problem för de industrier som är beroende av snabba och tillförlitliga leveranser. Till exempel drabbades ett stort antal fartyg av förseningar på grund av rådande isförhållanden under vintrarna 2010 och 2011.

– WINMOS har redan fått en hel del uppmärksamhet. Europeiska rådet antog i 2009 en strategi för Östersjöområdet och WINMOS har identifierats som ett centralt projekt inom det prioriterade området sjösäkerhet och sjöfartsskydd, säger Roy Jaan, projektledare för WINMOS.