Femern-projektet rullar på trots beslut i EU-domstol

EU-kommissionen har fått bakläxa. Illustration: Fehmarn.com

EU-domstolen har gått på Scandlines och Stena Lines linje och säger stopp för EU-beslutet om hur stort statsstöd bygget av en 18 kilometer lång tåg- och vägtunnel mellan danska Lolland och Tyskland ska kunna få. På Femern A/S, som är ansvarigt för projektet, menar man att EU-domen inte kommer att fördröja projektet som ska slutföras 2028.

Baserat på företagets preliminära avläsning av domen, verkar det som Europeiska unionens domstol konstaterar att EU-kommissionen gjorde ett fel genom att inte inleda ett så kallat formellt granskningsförfarande i samband med sitt beslut i statligt stöd fall. Giltigheten för statlig garantimodell är således inte bestriden, men det fanns vissa procedurfel i samband med EU-kommissionens godkännande.

Femern A / S, som driver projektet, räknar inte med att domen kommer att innebära någon fördröjning. Man har förberett sig för denna situation och säkerställt den nödvändiga likviditeten under en sådan "reparationsperiod", så att Femern Belt-projektet inte stoppas. Domen förväntas inte få några konsekvenser för EU: s ekonomiska stöd till Femernsprojektet.