Ukraina godkänner privaträgda lok i enlighet med associeringsavtalet med EU

Interiören i en ukrainsk restaurangvagn tillhörande landets ledande järnvägsoperatör, Ukrzaliznycja. Foto: Ukrzaliznycja

Ledningen för den ukrainska järnvägen Ukrzaliznycja nådde nyligen en banbrytande överenskommelse om godkännandet av privata lok på vissa linjer inom det allmänna järnvägsnätet.

Ukrzaliznycja betonar att detta steg är nödvändigt för att förbereda införandet av fri marknad för järnvägstransporter, som bör starta nästa år i enlighet med associeringsavtalet med EU.

Det bör noteras att genomförandet av projektet kommer att göra det möjligt att utarbeta de tekniska aspekterna av framtida privata järnvägsföretags och deras roll inom offentlig järnvägsinfrastruktur, särskilt när det gäller säkerhet och interaktion med infrastrukturförvaltaren.

Det är också värt att komma ihåg att Ukrzaliznycja planerar att fullborda omstruktureringen av strukturella underavdelningar under 2021. Detta innebär att företagets delas i fyra vertikala områden inom AT Ukrzaliznycja: gods, passagerare, produktion och infrastruktur.