De vill se bättre förbindelser över Kvarken

Foto: Midway Alignment

I samband med invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel sammanträdde ledningarna för Österbottens förbund i Finland och Region Västerbotten, med syfte att identifiera fler samarbetsområden. Regionerna diskuterar bl.a. de sista pusselbitarna i arbetet för att få till stånd en helhetsfinansiering för Kvarkenfärjan.

- Vi ser goda möjligheter att sluta nya samarbetet inom flera områden, t.ex. utbildning, näringsliv, kultur och besöksnäringen, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten.

– Den nya färjan kommer att vara ett världsledande flytande laboratorium och ett skyltfönster för marin- och energiteknologi, säger Joakim Strand, ordförande för Österbottens landskapsstyrelse.

- I ett vidare perspektiv handlar det om en transportkorridor som sammanbinder de norska hamnarna med ryska marknaden och även Kinas nya silkesväg, konstaterar Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå.

Stort fokus lades på att diskutera förändringen av de regionala organisationerna i både Västerbotten och Österbotten. Det finns stora skillnader mellan reformerna i de båda länderna men samtidigt finns det saker man kan lära av varandra och chanser att dra nytta av reformerna. Ett konkret exempel är social- och hälsovården, där det finns intresse för samarbete över gränserna.
– Landskaps- och vårdreformen möjliggör ett fördjupat samarbete mellan våra regioner, säger Österbottens landskapsdirektör Kaj Suomela.
Källa: Region Västerbotten