Förbättrad reseinformation till båtbussresenärer i Karlstad

Båtbussen lägger till vid hållplatsen för att ta emot nya passagerare. Foto: Hogia

Nu kan resenärerna med Karlstads båtbussar få förbättrad reseinformation med hjälp av ny teknik från Hogia. Informationen presenteras i Karlstadsbuss reseplanerare precis som för den vanliga busstrafiken.

–Vi har kört kollektivtrafik på vatten i tio år. Vi vill ge våra resenärer samma service när det gäller reseinformation oavsett om de väljer att åka buss på land eller på vatten. Med vårt nuvarande system går det inte att lösa, men nu har vi testat en ny lösning tillsammans med Hogia, säger Mathias Lindgren affärsutvecklingsansvarig på Karlstadsbuss.

Den tekniska lösningen är enkel. Ombord på varje båt finns en mobiltelefon. På mobilen finns en app så att båten går att spåra på en karta. Allt båtpersonalen behöver göra är att starta mobilappen och ange att turen ska starta. Appen skickar information vidare till Karlstadsbuss system. Via reseplaneraren får sedan resenären information om sin resa och kan bland annat se hur lång tid det är till nästa avgång och om det är några förseningar. 

Det här är ett pilotprojekt som löpt över sommaren. Det har fallit väl ut och Karlstadsbuss planerar att fortsätta samarbetet med Hogia.

–Vi är mycket nöjda. Det gick snabbt och enkelt att komma igång med den nya tekniken och investeringen var minimal. Vi har beslutat att appen blir en permanent lösning för båtbussarna avslöjar Mathias.

Inför nästa sommar kommer Karlstadsbuss att sätta upp skyltar på de mest populära hållplatserna för båtbussarna. Informationen på skyltarna kommer visa exakta tider för kommande avgångar.

–Jag tror att det kommer att bli uppskattat. Många av våra resenärer är turister och de har inte koll på att de kan få information om resan i vår reseplanerare berättar Mathias.

Nu är säsongen för Karlstads båtbussar över för det här året. Båtbussarna har ca 45 000 resenärer varje sommar och är ett uppskattat inslag i den värmländska kollektivtrafiken bland både Karlstadsbor och turister.
Källa: Hogia