Flest elbussar i Eskilstuna

Elbuss i Eskilstuna. Foto: Transdev/Emil B

Med tolv elbussar i trafik är Eskilstuna den stad i Sverige som har flest elbussar. Redan i december 2015 började två eldrivna bussar trafikera stadens gator och nu välkomnar Eskilstuna kommun, Sörmlands kollektivtrafikmyndighet och Transdev tio nya elbussar i trafiken.

- Det är med stor glädje och stolthet som vi nu trafiksätter tio splitternya elbussar. Vi tar nu ett stort steg mot en bättre miljö vad gäller utsläpp och buller, säger Anna Bergfors Fall, Avdelningschef Trafikavdelningen, Eskilstuna kommun.

Elbussarna är ett resultat av trepartsamarbetet mellan Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet, Transdev och Eskilstuna kommun som gemensamt verkar för en modern och hållbar kollektivtrafik i kommunen.

– Vår ambition är att skapa en attraktiv, hållbar kollektivtrafik där så många som möjligt väljer bussen istället för bilen. Elbussar är tystare än konventionella bussar och omtyckta av resenärerna och är ett positivt steg på vägen i den ambitionen, säger Hanna Bergström, enhetschef för trafikförsörjning på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

De nya bussarna är av samma modell som tidigare elbussar och kommer från tillverkaren BYD.
- Erfarenheten från dem har varit så goda att det var ett naturligt val att fortsätta med samma typ av buss. De är uppskattade av både förare och kunder, säger Bengt Karlsson, Affärschef Transdev Eskilstuna.

Bussarna är av typen ”långsam-laddade”-bussar, det vill säga bussar som laddas en gång per dygn. Fördelen med dessa bussar jämfört med de som snabbladdas längs med linjen, är att de inte kräver någon stor och dyr infrastruktur. Det innebär också att det inte blir några ingrepp i stadsmiljön. De tar ca tre till fem timmar att ladda bussarna och sedan kan de köra upp till 30 mil. Transdev har avtal om förnybar el för att bussarna ska vara ett så klimatsmart alternativ som möjligt.
Källa: Transdev

Fakta om bussarna:  
Tillverkare:  BYD 
Kapacitet: 70 personer varav 29 sittande 
Plats för rullstol och barnvagnar 
Laddtid: 3 - 5 timmar 
Räckvidd per laddning: Ca 30 mil beroende av väder, last och vägegenskaper