Power Circle: ”Stora laddhybrider vinnare bland laddbara bilar”

Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid. Foto: Mitsubishi

De laddbara bilarna fortsätter att öka i antal. Nu finns det 36 061 laddbara bilar som rullar på de svenska vägarna, och det är fortfarande laddhybriderna som är i klar majoritet. Det skriver Power Circle i ett pressmeddelande.

Juli bjuder på ännu en månad med fler än tusen nya laddbara bilar på de svenska vägarna, trots semestertider. Men statistiken visar tydligt vad det är för typ av bil som svenskarna vill ha. Stora rymliga bilar, med lång räckvidd. Av de laddbara bilar som nyregistrerats under juli månad stod laddhybriderna för 85 procent.
 De tre populäraste laddhybrider under juli var nykomlingen Kia Optima Sportswagon, Volkswagen Passat GTE och Mitsubishi Outlander. De tre populäraste elbilarna under samma månad var Renault Zoe, Tesla Model S och Tesla Model X. Alla tre elbilar med räckvidd på minst 40 mil per laddning enligt den europeiska körcykeln NEDC.

Innan årets slut förväntas minst ett tiotal nya laddbara bilar presenteras för den europeiska marknaden, varav mer än hälften är rena elbilar och dessa kan komma att ge den svenska försäljningen av elbilarna en rejäl skjuts.

Vad gäller laddinfrastrukturen fortsätter Sverige att i hög takt bygga ut de publika laddstationerna. Totalt finns det nu över 3 600 publika laddpunkter runtom i landet. Trots detta är det fortfarande cirka 90 svenska kommuner som helt saknar publik laddinfrastruktur.