Nu ska fusket minska i taxibranschen

Sedan första maj måste samtliga taxibilar i Sverige vara kopplade till en redovisningscentral. Foto: Christer Wiik

Sedan 1 maj måste samtliga taxibilar i Sverige vara kopplade till en redovisningscentral. Syftet är att få bort fusket från taxibranschen, vilket säkerställs genom att redovisningscentralerna använder utrustning som har certifierats av ett ackrediterat certifieringsorgan. ”Oseriösa företag kommer att få svårare att verka”, säger Curt-Peter Askolin, bedömningsledare på Swedac.

Flera myndigheter har arbetat för att allt ska fungera när den nya lagen trädde i kraft den 1 maj. Transportstyrelsen är ansvarig tillsynsmyndighet, medan Swedac har ackrediterat RISE, Research Institutes of Sweden, för att certifiera utrustningen och programvaran som ska användas av redovisningscentralerna.

Lagändringen innebär att samtliga taxibilar i landet måste skicka uppgifter till en redovisningscentral om hur mycket de har kört. Redovisningscentralerna har i sin tur fått sin utrustning kontrollerad och certifierad av RISE.

– Förhoppningsvis kommer färre människor i framtiden att bli lurade av oseriösa taxibolag. Det här är ett sätt att få bort fusket i taxibranschen. Oseriösa företag kommer att få svårare att verka, säger Curt-Peter Askolin, bedömningsledare på Swedac.
Källa: Swedac