Så snöröjs Stockholms gator

Foto: Patric Trägårdh

Efter de senaste dagarnas kraftiga snöfall pågår nu en intensiv snöröjning och halkbekämpning i hela Stockholmsområdet. Det skriver Stockholms stad, som nu har ett omfattande arbete framför sig. 3 600 stadsgator och mindre lokalgator ska snöröjas, sandas och saltas. Därtill behövs ett stort antal gång- och cykelbanor röjas.

Det är trafikkontoret och stadsdelarna som ansvarar för plogningen av gator och parker i staden, men det praktiska arbetet utförs av upphandlade entreprenörer. Staden samverkar även med andra aktörer i regionen för att viktiga samhällsfunktioner ska fungera och trafiken flyta så bra som möjligt. I Stockholms stads snöröjningsarbete prioriteras trafikleder, bussgator och högtrafikerade huvudgator, framförallt där kollektivtrafik, gångtrafikanter och cyklister behöver ta sig fram.

Så läggs snövallar generellt upp:* Om det bara finns en gångbana läggs snövallen på sidan utan gångbana.* På gator och vägar utan gångbana läggs det snövallar på båda sidor.* Gångvägar får vallar på båda sidor.* Gator med dubbla gångbanor får snövallar längs körbanan mot kantstenen.Källa: Stockholms stad