Nya Apple-regler hotar svenska appar

Foto: Tony Swartz

Enligt nya regler från Apple får en app inte vara beroende av en annan app för att fungera. Det låter kanske inte som en stor sak men det kan hota svenska Iphone-ägares möjligheter att använda en lång rad appar som förlitar sig på bank-id för säker indentifiering.

Bank-id, som ägs av de svenska storbankerna, är en gemensam nämnare för banker, myndigheter och företag som vill vara säkra på att det är rätt person som använder en app. Om Apples nya riktlinjer ligger fast kommer det att ställa till med stora problem för svenska användare och alla företag som bara förlitar sig på bank-id för säker inloggning.

Det finns redan uppgifter från svenska företag om att de stött på problem med Apple när de försökt uppdatera appar som har en koppling till bank-id.

Viktig samhällsfunktion

Fredrik Hedberg, medgrundare till ekonomiappen Tink, tror att Apple inte insett följderna av de nya reglerna.

-Detta måste vara något som de har förbisett. Jag är övertygad om att det kommer att lösa sig", säger han till tekniksajten Breakit, och påpekar att bank-id är att betrakta som en viktig samhällsfunktion.

En app som är i riskzonen är bankernas betaltjänst Swish. Utan att beskriva i detalj hur det ska gå till hävdar dock Per Ekwall, presskontakt på Getswish, att tjänsten kommer att fungera som tidigare.

-De appar som är ute fungerar som de ska och vi är helt säkra på att användarna ska kunna använda Swish i framtiden också.

-Vi har en långtgående och kontinuerlig diskussion med Apple och där är de nya användarvillkoren en av de frågor vi diskuterar, säger han till TT.

Strul med Swish Handel

Det är dock inte det enda problemet som Swish jobbar med just nu. I början av året lanserades Swish Handel, en betaltjänst riktad mot e-handeln.

Många företag med försäljning på nätet har anslutit sig de senaste månaderna via sina banker, men nyligen klappade tjänsten ihop.

En genomgång av systemet visade på tekniska brister som påverkade även den vanliga användningen av Swish mellan privatpersoner och därför togs Swish Handel ur drift. Enligt uppgift kommer tjänsten inte tillbaka förrän under andra halvan av augusti. Swish vanliga tjänst fungerar dock som vanligt.

(TT)