Smålandsmetropol utsedd till bästa expressbusshållplats 

Daniel Håkansson, fastighetschef Jönköpings kommun, Carin Berggren, kommunalråd Jönköping och Joakim Palmkvist, vd Swebus. Foto: Swebus

Bland Sveriges hållplatser för expressbuss är Jönköping Resecentrum den bästa, följt av Nils Ericsonterminalen i Göteborg och Cityterminalen i Stockholm. Det visar Swebus kartläggning av 179 expressbusshållplatser i hela landet. I genomsnitt klarar hållplatserna 67 procent av de krav Swebus resenärer har på en hållplats, skriver bussbolaget i ett pressmeddelande.

Swebus erbjuder expressbussresor i hela Sverige och en viktig del av reseupplevelsen är hållplatserna. I undersökningen “Hållplatsbarometern 2017” har Swebus för första gången kartlagt hur bra miljön är på de 179 populäraste hållplatserna. Varje enskild hållplats har bedömts efter fasta kriterier, exempelvis om det finns tillgång till toalett, möjlighet att inhandla fika och väderskydd. Kriterierna baseras på de vanligaste synpunkterna på hållplatserna från Swebus resenärer.

Allra bäst omdöme får Jönköping Resecentrum, följt av Nils Ericsonterminalen i Göteborg och Cityterminalen i Stockholm. Mora resecentrum toppar inom kategorin mindre stadshållplatser och i den största kategorin mack- och väghållplatser vinner Köpingsvik Kyrkan på Öland. Bland flygplatserna Swebus kör till är Landvetter bäst.
– Det känns hedrande att bli utnämnd till Sveriges bästa expressbusshållplats, vi vet ju att det är tuff konkurrens, säger Daniel Håkansson, chef för Jönköpings kommuns fastighetsavdelning. Expressbussarna är viktiga för Jönköping, vi är ju en knutpunkt för den långväga busstrafiken i Sverige. Vi prioriterar helt enkelt att ha en bra bussterminal, så vi är väldigt glada över utmärkelsen.

– Våra resenärer uppskattar Jönköpings kommuns satsningar på service, trivsel och säkerhet, säger Joakim Palmkvist, VD för Swebus. Vår kartläggning visar även att mindre städer gör bra satsningar på hållplatserna. Exempelvis får Mora ett högre betyg än större städer som Malmö eller Linköping.

I genomsnitt klarar hållplatserna 67 procent av de kriterierna Swebus har satt upp. 19 hållplatser av 179 klarar alla kriterierna. Slutsatsen blir att det finns potential till förbättringar.
– För att vi ska få fler att lämna bilen hemma och resa kollektivt istället behöver hållplatserna utvecklas, säger Joakim Palmkvist. Vi kan bidra genom att vara tydliga med vad som krävs för att våra resenärer ska vara nöjda på varje enskild hållplats. Vi vet att många vill göra satsningar på hållplatsmiljöer runt om i landet, så vi är positiva inför framtiden.