Helikopterstödet aktiverat för första gången i år

MSB har bistått med helikopterstöd vid sammanlagt fyra skogsbränder. Det var första gången i år som stödet aktiverades. MSB med helikopterstöd vid sammanlagt fyra skogsbränder i: Ljungby, Kristianstad, Uppsala ochNorrtälje.

– Att vi fick snabbt helikopterstöd i släckningsarbetet var av en avgörande betydelse för oss, säger Patrik Freij, inre befäl på Räddningstjänsten Kristianstad. Det är varmt och torrt i delar av Sverige. Det gör att det är stora brandrisker runt om i landet. Flera räddningstjänster har begärt helikopterstöd av MSB. Syftet med stödet är att kommunal räddningstjänst, som utför släckningsarbetet på marken, ska få stöd i insatsen som då kompletteras med brandbekämpning från luften.

    I Kristianstad fick räddningstjänsten hantera en skogsbrand, i besvärlig terräng, på 1,5 hektar.

    – Att vi fick snabbt stöd av helikopter i släckningsarbetet var av en avgörande betydelse för oss. Våra styrkor kunde ringa in branden med begränsningslinjer. Men terrängen och vegetationen gjorde det svårt för styrkorna att ta sig in. Med hjälp av helikoptrarna kunde vi bekämpa branden från centrat, säger Patrik Freij, inre befäl på Räddningstjänsten Kristianstad.

    Han fortsätter:

    – Det här stödet är jättebra för oss räddningstjänster. Det fungerar bra att man kan begära helikopterstöd från centralt håll. Branden är nu under kontroll men vi har fortfarande en styrka på plats för eftersläckningsarbete.

    Samtliga helikoptrar var tillbaka i sina beredskapspositioner i går klockan 21.00. MSB har valt att förlänga beredskapen för de fyra helikoptrarna i Västerås och Jönköping.