Lantbruket har på åtta år drabbats av extremväder till en kostnad av 10–15 miljarder kronor. Trots detta nämns det inte i förslagen från regeringens utredning Ett samhälle anpassat till klimatförändringarna.
Sveriges livsmedelsberedskap och totalförsvar påverkas av lantbrukets förmåga att klara extremväder. I dag har lantbruket i stort sett ensamt burit kostnaden. För att stärka motståndskraften krävs investeringar i vatteninfrastruktur – inte minst på landsbygden.
Enligt LRF:s vice förbundsordförande Mikaela Johnsson krävs åtgärder för att minska risken för både torka och översvämningar. Hon pekar på behovet av framtidssäkrad vatteninfrastruktur i hela landet som en förutsättning för att stärka livsmedelsförsörjningen.
Enligt LRF är den svenska vattenpolitiken splittrad, trots flera statliga strategier och uppdrag. Utredningen visar enligt organisationen att det saknas beredskap för ett förändrat klimat och ett nytt säkerhetspolitiskt läge.
– Vatten vet inga gränser. Regeringen kan inte förbise lantbrukets behov när riskerna för torka, översvämning och försämrad vattenkvalitet ökar, säger Mikaela Johnsson.
LRF föreslår regeringen att:
- Tillsätta en utredning som fokuserar på gemensamma vattenlösningar för jordbruks- och bebyggd mark, baserat på avrinningsområden.
- Slå samman pågående vattenutredningar till en samlad vattenproposition.
- Samordna miljö-, klimat-, jordbruks- och beredskapspolitiken med vattenfrågan som gemensam grund.
– Sveriges lantbruk behöver en samlad vattenpolitik med långsiktig planering, robust infrastruktur och tydlig ansvarsfördelning. Regeringen har nu möjlighet att täppa igen där det läcker – något LRF är redo att bidra till, avslutar Mikaela Johnsson.
Källa: LRF