Historiskt ögonblick för Fehmarnbält-tunneln: Första segmentet i tunneln sänks

arbetet med tunnelelement fortskrider. Illustration: Fehmarnbält-projektet

Den danska byggarbetsplatsen för Fehmarnbält-tunneln firar en viktig milstolpe med installationen av det första tunnelelementet. Detta element är det första av totalt 79 stora segment som ska sänkas ner för att bilda en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland.

Vid en ceremoni på tillverkningsplatsen i Rødbyhavn på ön Lolland, markerades detta steg som en signifikant framgång i projektet.

Vid ceremonin deltog kung Frederik X av Danmark, som inte bara hyllade projektets framsteg utan även träffade unga lärlingar som deltar i byggandet av världens längsta nedsänkta tunnel.

Historisk hälsning

En tidskapsel fylldes också med tankar och minnen från dem som varit involverade i planeringen och byggandet av tunnelns första del. Kapseln kommer att förvaras i projektets utställningscenter innan den slutligen placeras under tunnelns ramp för att tjäna som en historisk hälsning till framtida generationer.

Sund & Bælt Holding, som står bakom projektet, är ett statligt danskt bolag som också ansvarar för förbindelserna över Stora Bält och Öresund.

Källa:  Fehmarnbält-projektet

 

 

 

 

4