Nobina tar hem upphandling om Köpenhamns tunnelbana

Tunnelbanan i Amager Strand, Köpenhamn. Foto: News Øresund – Jenny Andersson/Wikimedia Commons

Nobina har vunnit en ny upphandling om att sköta tågersättningen för Köpenhamns tunnelbana. Det nya kontraktet sträcker sig från juni 2024 till september 2027, med möjlighet till förlängning i två år.

Nobina har länge haft ett nära samarbete med Metroservice och har tidigare haft operativt ansvar för "metrobussen". I den senaste upphandlingen ställdes höga krav på inställelsetid, trafikplanering, trafikledning och realtidsinformation, både för planerade tunnelbaneavstängningar och akuta händelser.

Ett omfattande kontrakt

Det nya avtalet innebär att kollektivtrafikföretaget går från att ha ett operativt ansvar för bussar till att erbjuda en helhetslösning för tågersättning. Detta inkluderar avancerade IT-lösningar som möjliggör realtidsinformation för resenärerna. Målet är att säkerställa en pålitlig trafik, både vid planerat underhåll och akuta situationer.

− Vi är stolta över att fortsätta, utveckla och utöka vårt samarbete med Metroservice och våra gemensamma resenärer. Tågersättning är ett område som vi har stor erfarenhet av och där vi nu också får möjlighet att introducera ny teknik och lösningar för relevant information i realtid som möter resenärernas behov av en pålitlig trafik både vid planerat underhåll och akuta händelser på tunnelbanan, säger Bram Lauwers, vd i Nobina Danmark

Fokus på resenärernas behov

Lars Toft Krag, Operations Director på Metro Service, som ansvarar för drift och underhåll av tunnelbanan i Köpenhamn, uttrycker också sin tillfredsställelse med upphandlingen.

− Vi är mycket glada över att kunna fortsätta det goda samarbetet med Nobina efter denna anbudsrunda. Vi uppskattar särskilt Nobinas ambitionsnivå och att de delar vår ambition och fokus på ett avtal som verkligen gynnar våra resenärer. Både i att snabbt kunna sätta in bussar vid behov och samtidigt erbjuda bästa möjliga trafikinformation till tunnelbanans resenärer.