Nokia installerade fibernätverk i Amazonas regnskog

Svåra arbetsförhållanden i sydamerikanska regnskogen. Foto: Nokia

Nokia har i samarbete med Global Fiber Peru installerat ett nytt undervattens- och framtidssäkrat optiskt, IP- och XGS-PON fibernätverk i Amazonas regnskog. Detta initiativ syftar till att minska den digitala klyftan genom att ge 400 samhällen tillgång till flerfaldig gigabitbredband.

De lokala områdena Iquitos och Santa Rosa de Yaraví (Peru), Leticia (Colombia) och Tabatinga (Brasilien) har nu anslutits med fiber, vilket ger över 500 000 människor i regionen tillgång till ultrasnabba bredbandstjänster för första gången.

Nokia tillkännagav idag att man tillsammans med Global Fiber Peru har byggt ett nytt undervattens- och framtidssäkrat optiskt, IP- och fibernätverk i Amazonas regnskog. Detta nätverk kopplar samman över 400 samhällen med gigabitbredband, vilket är avgörande i dagens digitala ekonomi.

Global Fiber Peru, grundat 2015 som ett dotterbolag till Satelital Group, driver ett fiberoptiskt nätverk som täcker hela Peru med särskilt fokus på 180 provinshuvudstäder.

Omfattande nätverk i hjärtat av Amazonas

Nedgrävt i Amazonfloden interkonnektar det nya undervattensnätverket 500 000 användare i 400 samhällen i den så kallade tregränsregionen, där Peru, Colombia och Brasilien möts.

Nokias optiska undervattensbackbone kopplar samman Iquitos och Santa Rosa de Yaraví (Peru), Leticia (Colombia) och Tabatinga (Brasilien). Detta möjliggör för Global Fiber Peru att erbjuda den första FTTH (Fiber-to-the-Home) bredbandstjänsten i regionen samt flerfaldiga gigabittjänster för företagsanvändare. Regionen har en diversifierad ekonomi med oljeframställning, jordbruk (ris, majs och kassava), timmerutvinning, fiske, turism och gränshandel.

Nokia har implementerat en komplett lösning som inkluderar 1830 Photonic Service Switch (PSS), 7750 serviceroutrar, 7250 interconnect-routrar, 7210 services access systems (SAS), nätverkstjänstplattform (NSP), FX 8 och FX 16 optiska linjeterminaler (OLT), fiberoptiska nätverksterminaler (ONT) och Nokia Beacon 1-enheter för att säkerställa en premium Wi-Fi-upplevelse hos kunderna. Implementeringen har gjorts i samarbete med FYCO, en lokal partner specialiserad på fibertelenätverk i Latinamerika.

Nokia och FYCO tillhandahåller även utbildning, professionella tjänster och underhållstjänster. Avtalet innefattar även uppgradering av kundens befintliga fibernätverk i Lima, Cusco och Huancayo.

Ny teknik minskar digitala klyftan

För detta projekt har Nokia och FYCO levererat ett omfattande utbud av tekniska lösningar och tjänster för att säkerställa en stabil och högkvalitativ internetuppkoppling. Enligt VD på Grupo Satelital har projektet stor betydelse för social, ekonomisk och utbildningsmässig utveckling. Det initiala projektet kopplade samman distriktet Yurimaguas med kommunen Iquitos via Amazonfloden. 

Detta projekt markerar en betydande utveckling i att minska den digitala klyftan och förbättra internetåtkomsten för hundratusentals människor i Amazonas regnskog. 

Källa: Nokia