VA Tour Sweden: En mässa för framtidens VA-lösningar

VA Tour Sweden är en unik mässa där man kan klämma och känna på alla de stora VA-produkterna som vanligtvis ligger nedgrävda i marken. Ett drygt 30-tal utställare visar upp produkter och lösningar inom markförlagd VA. Besökarna är kommuner, konsulter, anläggare, entreprenörer och grossister som alla på ett eller annat sätt arbetar med vatten och avlopp.

De som arrangerar VA Tour Sweden är föreningen VVS-Fabrikanterna, som samlar över 100 medlemsföretag inom VS (värme och sanitet), VA (vatten och avlopp) samt små avlopp. Vartannat år arrangeras VA Tour Sweden av VA-företagen inom VVS-Fabrikanterna. Mässan har under årens lopp genomgått en imponerande utveckling, från att den startade runt 2008 och mässan besökte små gymnastikhallar runt om i Sverige till idag när den äger den rum i några av Sveriges största mässhallar.

b

VA Tour Sweden besökte Vatten2023 i Göteborg

Det första stoppet ägde rum redan hösten 2023 på Vatten2023 som är en ny mötesplats i Göteborg som arrangeras av Vattenindustrin och Svenska mässan. VA Tour Sweden fick möjlighet att vara en del av Vatten2023. Att arrangera VA Tour Sweden inom ramen för en ny stor mässa och mötesplats var både en utmaning och en berikande erfarenhet. Mässan genomfördes under tre dagar i oktober och besöktes av cirka 6000 personer och VA Tour Sweden fyllde en hel mässhall.

Den ordinarie touren som genomfördes under januari månad ägde rum i fyra olika städer runt om i Sverige – Nolia i Umeå, Stockholmsmässan i Stockholm, Malmömässan i Malmö och Elmia i Jönköping. Målet är att komma till besökarna och att besökarna ska kunna ta del av mässan oavsett var i landet man bor. När utställarna är ute på turné åker produkterna som visas på mässan runt i tre stora lastbilar med släp, så det är en imponerande logistik bakom för att kunna erbjuda besökarna det allra bästa. Mässan är kostnadsfri för alla besökare, och den kommer fortsätta att vara det. Idén med en ambulerande mässa är att föra ut utställarnas kompetens och produkter direkt till kunderna.

Malmöstoppet invigdes av Sofia Hedén

På stoppet i Malmö bjöds publiken på två extra framträdanden på seminariescenen. Mässan invigdes av Sofia Hedén, kommunalråd och ordförande för miljönämnden. Därefter deltog Sofia i en öppen paneldiskussion på scenen tillsammans med Anna Dahlman Petri (VA-expert på WSP), Jenny Åström (hållbarhetschef på Sydvatten) och Joel Olthed (förbundsdirektör på VA SYD). Diskussionen fokuserade på de utmaningar som branschen och speciellt södra Sverige står inför, inklusive befolkningstillväxt och nödvändiga anpassningar för att möta klimatförändringarna. Samtalet leddes av Daniel Persson, VD på Progress PR. Det var ett intressant samtal med många intressanta tankar och slutsatser. Vägen framåt var panelen enig om – för att framgångsrikt rusta upp VA-nätet i Sverige krävs fler och bättre samarbeten på flera nivåer i samhället och att frågan kommer ännu högre upp på den politiska agendan.

Mer än en tredjedel av Sveriges kommuner besökte mässan

Konceptet är unikt, utställarna tar med och visar de produkter som vanligtvis aldrig syns - för att de är nedgrävda. Besökarna kan bland annat se gatugods, tankar, rörsystem, ventiler, brunnar och olika typer av system kopplade till VA. 2024 hade VA Tour Sweden 31 utställande företag och mässan besöktes av cirka 2000 besökare. Intresset för mässan var stort och bland annat kom 100 av Sveriges 290 kommuner, vilket visar hur viktigt det är med denna typ av arrangemang och fördelen med fysiska möten och mötesplatser.

Många av utställarna passade även på att presentera sina produktnyheter på mässan. VA-branschen utvecklas hela tiden, inte minst i takt med digitaliseringen och allt hårdare krav kring rening och material. Mässorna är därför en viktig plattform för att se de senaste innovationerna inom VA-branschen.

Mer extremväder sätter VA-frågorna i fokus

VA-branschen har aldrig varit mer aktuell och vi märker att dessa frågor tar allt större plats i det offentliga rummet, vilket verkligen behövs. VA-nätet i Sverige är föråldrat och på många ställen runt om i landet genomförs inte de investeringar som är nödvändiga. I en tid präglad av påtagliga klimatförändringar med fler extrema väderhändelser står vatten- och avloppsbranschen inför en växande utmaning. I dag får dagvatten större uppmärksamhet och är en mycket viktig del av stadsplanering och nya bostadsområden.

För att säkerställa en hållbar och effektiv vattenhantering är det viktigt att vi diskuterar de utmaningar och möjligheter som vårt gemensamma VA-system står inför, inte minst också utifrån ett klimat- och beredskapsperspektiv.

VA Tour Sweden bidrar med kunskap

För att sprida kunskap om dessa viktiga frågor genomfördes ett gediget seminarieprogram, där vi bjudit in landets ledande experter för att berätta om sina områden. Seminarieprogrammet var unikt för varje ort för att man skulle få både det lokala perspektivet och det nationella.

I Umeå presenterades exempelvis projektet SECURE av Ico Broekhuizen, som undersökt hur dagvattensystem kan designas med hänsyn till pågående klimatförändringar. I Stockholm delade Jenny Schmitz från YARA och Vilhelm Ahlgren från Roslagsvatten insikter om hur luktproblematik i Täby lösts genom många samarbeten och ny teknik. WaterAid närvarande på alla orter och bidrog till ett internationellt perspektiv och belyste behovet av rent vatten globalt. De belyste vilka konsekvenser vattenkrisen får för människor och samhällen världen över – men också vad vi tillsammans kan göra för att skapa förändring och säkerställa tillgång till rent vatten, toaletter och hygien för alla människor.

Viktigt med bra samarbeten

Caroline Harrå arbetar som branschutvecklare för VA och små avlopp hos VVS-Fabrikanterna och hon är ansvarig projektledare för VA Tour Sweden.
- Det är ett gediget arbete runt mässan, bland annat är Stockholmsmässan en samarbetspartner som håller i logistikdelen. Det är många och stora prylar som ska resa runt i landet och då krävs erfarenhet och stor kunskap. De som hjälpt oss är Liv Ljungqvist och Lina Hann som vanligtvis arbetar med den betydligt större mässan Nordbygg.

En annan viktig samarbetspartner är Erik Winnfors Wannberg från VA-tidskriften Cirkulation. Han har varit behjälplig både under planeringen av seminarieprogrammet och som moderator. Han är en otroligt uppskattad och kunnig person i VA-branschen och vi är väldigt glada att han vill bidra med sin mångåriga kompetens.

VA Tour Sweden i framtiden

VA-företagen inom VVS-Fabrikanterna planerar redan nu för den kommande mässturnén, som förväntas äga rum i januari 2026. Sedan starten har mässorna kontinuerligt vuxit, både när det gäller antalet utställare och besökare. Seminarierna har också utvecklats över tid och förhoppningen är att mässorna år 2026 kommer att bli ännu större och bättre. Nyckeln till framgång för mässorna är samarbetet mellan företagen i föreningen, vilket innebär att alla utställare på VA Tour Sweden är medlemmar i VVS-Fabrikanterna. VA Tour Sweden startade som ett medlemsinitiativ, att genomföra mässorna tillsammans med engagerade företag som vill utveckla hela VA-branschen är en viktig grundpelare.

Fler initiativ för att lyfta VA-frågorna

Företagen bakom VA Tour Sweden driver tillsammans med Maskinentreprenörerna och Svenska Rörgrossistföreningen VVS ett branschinitiativ som heter VA-Fakta. Syftet med VA-Fakta är att just få upp VA på den politiska agendan, men också verka för ökad kunskap om de stora investeringsbehov Sverige står inför. Det är en utmaning att arbeta med något som inte syns, om en väg är trasig syns det och den går troligtvis inte använda, men en trasigt VA-ledning är inte alltid något man märker direkt. Men detta är viktiga infrastrukturfrågor som påverkar alla människor i Sverige.