Veidekke får uppdraget Mässtunneln värt 898 miljoner SEK

Beräknad färdigställande och användning av den nya tunneln förväntas ske under 2030. Foto: Veidekke

Veidekke har fått i uppdrag av Stockholm Vatten och Avfall att utföra byggandet av Mässtunneln, en avloppstunnel som ska sträcka sig från Älvsjö till Liljeholmen. Kontraktet för detta entreprenadprojekt är värt 898 miljoner SEK.

Bolagets uppdrag innefattar konstruktionen av en 4 km lång avloppstunnel samt en tillhörande arbetstunnel. Mässtunneln kommer sträcka sig från Stockholmsmässan i Älvsjö genom Solberga, Västberga och Midsommarkransen, och slutligen nå Liljeholmen söder om Trekanten. Byggandet av arbetstunneln kommer att påbörjas vid Kontrollvägen i norra Solberga, följt av att avloppstunneln konstrueras genom sprängning och borrning åt två riktningar. Etablering och byggstart planeras att påbörjas i december 2023.

– Vi är tacksamma för det fortsatta förtroendet från Stockholm Vatten och Avfall och ser framemot att samarbeta i ännu ett projekt för att förbättra Stockholms miljö, säger Tomas Karlsson, arbetschef Tunnel och Bergrum på Veidekke Anläggning Öst.

Mässtunneln är ännu ett steg i arbetet med att långsiktigt kunna ta hand om Stockholms avloppsvatten. Den nya avloppstunneln kommer avlasta det befintliga avloppssystemet, möjliggöra byggandet av flera bostäder runt Stockholmsmässan och minska risken för översvämningar vid skyfall.