Klimat- och miljöministern studerade företags utveckling av elektriska vägsystem

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari samtalar med Elonroads grundare Dan Zethraeus och medarbetare i fabriken i Lund. Foto: Elonroad

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte nyligen cleantech-företaget Elonroad för att lära sig mer om bolagets innovativa lösning för att minska koldioxidutsläppen. Företaget utvecklar elektriska vägsystem (ERS) som är ett alternativ till stationär laddning av elfordon.

Efterfrågan på laddningsinfrastruktur kommer att öka markant till följd av att bensin- och dieselbilar fasas ut i enlighet med EU-kommissionens beslut att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar från 2035. Nya lösningar som företagets kabelfria konduktiva laddning i vägytan krävs för att möta det ökade behovet.

På agendan för Pourmokhtaris Skånebesök stod att träffa företag som erbjuder smarta lösningar för klimatet. Förutom Elonroad besökte ministern även Tetra Pak och Malmberg.

I en kommentar till besöket, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari: Modiga innovatörer är avgörande för klimatomställningen. Vi är stolta över att företag som Elonroad skapas och växer i Sverige.

Under besöket fick Pourmokhtari en presentation av cleantech-företagets teknologi och en demonstration av laddningssystemet i produktionsanläggningen. Pourmokhtari fick även se deras vägskenor som testas skarpt på Getingevägen i Lund.

"Elvägar är en viktig pusselbit för att minska koldioxidutsläppen från vägtransporter. Därför är vi glada att klimat- och miljöminister Pourmokhtari visar intresse för vår lösning som accelererar klimatomställningen", säger Elonroads VD, Karin Ebbinghaus.

Med ökat antal elfordon både i Sverige och internationellt följer ett växande behov av andra typer av smart laddningsinfrastruktur. Konsultföretaget McKinsey har uppskattat att upp till 10 000 laddningsstationer för snabb stationär laddning behöver installeras varje vecka i EU fram till 2030, för att möta även den mest konservativa uppskattningen av efterfrågan.