ABB E-mobility tar in ytterligare 325 miljoner Schweiziska franc

Foto: ABB E-mobility

ABB E-mobility global ledare inom laddlösningar för elfordon, tillkännager nyligen att företaget signerat ett avtal med fyra minoritetsinvesterare för att ta in ytterligare 325 miljoner Schweiziska franc i kapital, i utbyte mot ett totalt aktieinnehav på cirka 12 procent i företaget. Transaktionen utgör den andra och sista rundan av en private placement för nyemitterade aktier inför börsnoteringen och förväntas slutföras i början av februari 2023.

De nya investerarna är General Atlantics BeyondNetZero (USA), GIC (Singapore), Just Climate (Storbritannien) och Porsche SE (Tyskland)

Investerarna som deltar i den andra rundan är BeyondNetZero, stiftelsen för klimatlösningar inom General Atlantic, ett ledande globalt riskkapitalbolag; GIC, en global institutionell investerare och Singapores statliga förmögenhetsfond; Just Climate, klimatinriktat investmentbolag baserat i Storbritannien, grundat av Generation Investment Management; och Tysklandsbaserade Porsche Automobil Holding SE, ett holdingbolag med investeringar i områdena mobilitet och industriteknik och storägare i Volkswagen AG och Porsche AG.

Företaget ska använda kapitalet för att fortsätta med genomförandet av tillväxtstrategin, något som drivs av både organisk utveckling och förvärv inom hård- och mjukvara. Efter den andra rundan förblir ABB en engagerad partner till ABB E-mobility med ett aktieinnehav på cirka 80 procent.

Genom denna private placement har de tagit in totalt cirka 525 miljoner Schweiziska franc i kapital för verksamheten, där båda investeringsrundorna bygger på samma företagsvärdering och avtalsvillkor. I november 2022 tillkännagav ABB E-mobility slutförandet av den första rundan av en private placement inför börsnoteringen på cirka 200 miljoner Schweiziska franc. I den deltog den stiftelseägda och Schweizbaserade internationella investeringsgruppen Interogo Holding AG genom dess investeringsfond för långsiktiga investeringar i noterade och onoterade aktier (som kommer att representeras i ABB E-mobilitys styrelse), moyreal holding ag, ett single-family office med en lång historia inom bilindustrin, med rådgivning från Helvetic Trust AG, och ABB E-mobilitys ordförande Michael Halbherr.

ABB:s vd Björn Rosengren säger: ”Vi är glada över att se att investerare delar vår starka övertygelse och tro på tillväxtmöjligheterna för E-mobility-verksamheten. Dessutom håller vi fast vid våra planer att separat börsnotera företaget, förutsatt konstruktiva marknadsförhållanden.”

Källa: ABB