Swecon bidrar till utbyggnad av laddinfrastruktur med utsläppsfri eldrift

Produktspecialist Björn Svedbergh och produktchef Fredrik Askling är en del av den nya satsningen på elektromobilitet på Swecon.

Swecon visar upp en del av Volvo Construction Equipments växande sortiment av eldrivna anläggningsmaskiner på mässan eCarExpo på Friends Arena i Stockholm den 3-5 februari – en bra plattform för att visa hur man kan bidra till en utsläppsfri utbyggnad av laddinfrastruktur i landet.

eCarExpo är ett mässkoncept kring elektrifieringen av våra fordon som främst fokuserar på elbilar. Försäljningen av dessa ökar stadigt, men med introduktionen av elbilar ställs även krav på en väl utbyggd laddinfrastuktur. Medan utbyggnaden i sig är mycket bra, så finns det stora outnyttjade koldioxidfördelar att vinna innan laddplatserna ens tas i drift. Utbyggnaden av den infrastrukturen ska med fördel genomföras med eldrivna och utsläppsfria maskiner.,

– Det här ger oss en möjlighet att nätverka med de aktörer som verkar i utbyggnaden av landets laddinfrastruktur och samtidigt skapa en medvetenhet på marknaden kring möjligheterna att göra detta utsläppsfritt i hela värdekedjan. Det gör vi med hjälp av branschens bredaste sortiment av eldrivna anläggningsmaskiner från Volvo CE, menar Fredrik Askling, Swecons produktchef för elektromobilitet.
 

bild
Eftersom båda företagen vill föregå med gott exempel har de installerat laddstolpar vid sina anläggningar på flera orter i landet. Foto: Swecon

Med ny organisation föregår de med gott exempel
Företaget har tillsatt resurser och skapat en helt ny funktion i verksamheten för att stötta kunder som är intresserade av att ställa om till eldrift. Bland annat har de, förutom att tillsätta Fredrik Askling som produktchef för elektromobilitet, även förstärkt serviceorganisationen med Björn Svedbergh som produktspecialist för el- och hybridteknik. Samtidigt har man utbildat ett nätverk av specialiserade servicetekniker runtom i landet för att ge kunderna bästa support i omställningen.

Nyligen byggdes 64 laddstolpar, som kan ladda 138 bilar, på en av Volvos större produktionsanläggningar i Sverige, där uteslutande eldrivna grävmaskiner och hjullastare användes. Liknande installationer har gjorts på Swecons anläggningar i Uppsala, Jönköping och Göteborg - och fler är planerade under året.

– Dessa maskiner är helt klart ett viktigt verktyg för att bygga laddinfrastruktur mer hållbart och vi behöver ha ett nära samarbete med alla parter i hela värdekedjan – med energibolag, laddbolag, entreprenadföretag, och förstås lokala myndigheter – om vi ska lyckas med omställning till eldrift, säger Gustav Boberg, segmentsansvarig på Volvo CE.