Prövningen av miljötillstånd för vattenkraften pausas

Miljötillstånd för vattenkraften pausas av Tidöavtalet. Foto: Wistrand

Av Tidöavtalet följer att omprövningen av miljötillstånd för vattenkraften ska pausas tills det är klarlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen.

Enligt Tidöavtalet ska ”Ett nytt regelverk för omprövning tas fram som säkerställer att intresset av elförsörjning väger mycket tungt, samtidigt som småskaliga aktörer inte får helt orimliga kostnader för nyprövning. Prövningen ska ta hänsyn till fiskvandringsvägar, men också återskapandet av strömmande vatten i fler tidigare torrlagda strömfåror. Det är också angeläget att ta hänsyn till att vissa äldre vattenkraftverk i sig utgör kulturhistoriskt värdefulla miljöer”.

Än så länge har det inte skett några förändringar i vare sig lag, förordning eller regleringsbrev för myndigheterna. Detta innebär att myndigheterna än så länge följer den nationella planen. Följande uppges på Havs- och vattenmyndighetens hemsida: ”Nu har den nya regeringen aviserat en pausning av omprövningarna, men än så länge har regeringen inte beslutat om de lagändringar som krävs för att göra detta. Myndigheternas arbete fortsätter i enlighet med den lag som är beslutad och de instruktioner som finns i regleringsbreven för respektive myndighet.”

Domstolarnas handläggning av de ansökningar som redan lämnats in enligt den nationella planen fortgår och fler ansökningar ska löpande lämnas in. Nästa omgång ska lämnas in senast den 1 februari 2023. Oberoende av inriktning på regeringens fortsatta arbete behöver bilagan med tiderna för ansökan om prövning för moderna miljövillkor i förordningen om vattenverksamhet därför justeras snarast för att inte omprövningarna ska fortlöpa på ett icke önskvärt sätt.

Källa: Aaron Coster - Biträdande jurist i gruppen för energi- och miljörätt, Wistrand Advokatbyrå