Installerar 138 laddplatser på Volvo CE i Eskilstuna

Framtiden inom anläggningsindustrin är elektrisk. Foto: Arkivbild

Snart kommer 138 elbilar att kunna ladda samtidigt vid Volvo Construction Equipments anläggning i Eskilstuna. Installationen är unik eftersom den sker med hjälp av Volvo CEs helelektriska anläggningsmaskiner, vilket minskar klimatavtrycket under byggfasen.

De laddbara fordonen ökar i rekordtakt och en fortsatt kraftig utbyggnad av laddinfrastruktur är nödvändig för att möta det växande behovet. Det gäller såväl hemma, på publika platser och på arbetsplatsen, som vid Volvo CEs anläggning i Eskilstuna dit Vattenfall InCharge har levererat laddstationer så att 138 elbilar ska kunna ladda samtidigt.

– Intresset för eldrivna fordon ökar i alla segment och Volvo CE är en spännande partner som tidigt sett behovet av att ge sina anställda möjlighet att ladda på arbetsplatsen. Det är extra roligt att de 138 nya laddplatserna nu även kommer att installeras med Volvos egna eldrivna anläggningsmaskiner, eftersom klimatavtrycket i byggfaser annars ofta kan vara högt, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobility på Vattenfall.

Laddstationerna är uppkopplade till Vattenfall InCharge, som genom olika digitala tjänster möjliggör uppföljning av förbrukning, styrning och fakturering av användning.

På så vis är tanken att Volvo Construction Equipment ska få en bekväm och driftssäker laddning, säger Susanna Hurtig.

Elen kommer från vattenkraft märkt med Bra Miljöval, EPD, Environment Product Declaration, från Vattenfall.

– Framtiden inom anläggningsindustrin är elektrisk och våra mål på Volvo CE är bland annat att halvera koldioxidutsläppet från vår egen verksamhet samt kraftigt öka vår försäljning av elektriska maskiner till 2030. Ambitionen är att bli helt klimatneutrala i värdekedjan senast 2040. Att bygga laddinfrastruktur med elektriska maskiner tillsammans med Vattenfall InCharge är ett steg på vägen mot nettonollutsläpp i värdekedjan. Hela klimatutmaningen kräver samarbete och vi hoppas att vi genom detta initiativ också kommer att kunna inspirera andra till att ta en större del i den förändringsresan, säger Anne Bast, kommunikationsansvarig på Volvo CE i Eskilstuna.