Infranode investerar i fiber

Infranode förvärvar en stor andel i fiberleverantören Tafjord Connect.. Arkivbild

Infrastrukturföretaget Infranode köper en 49-procentig andel i Tafjord Connect, som är den största leverantören av fiber och relaterade tjänster i Møre og Romsdal. Tafjord Connect ägs av det offentligt ägda kraftbolaget Tafjord Kraft och Nordvest Nett. Infranode går nu in som en långsiktig partner.

– I dagens digitala samhälle har fibernät blivit samhällskritisk infrastruktur, på samma sätt som tillgång till vatten och el. Denna satsning ligger i linje med vår strategi att vara en långsiktig och ansvarsfull partner till den offentliga sektorn. Vi ser nu fram emot att samarbeta med Tafjord Kraft för att underlätta bra fiberlösningar i Møre og Romsdal, säger Erik Botnevik, Norgechef för Infranode.

Tafjord Connect är den största leverantören av fiber i Møre og Romsdal, med över 25 000 kunder. Bolaget bygger både fiberinfrastruktur och tillhandahåller tjänster åt sina kunder. Med denna transaktion fortsätter Tafjord Kraft som majoritetsägare i Tafjord Connect, medan Infranode får en betydande minoritetsposition på 49 procent.

Norge har en relativt mogen fibermarknad. 66 procent av alla fasta bredbandsabonnemang på privatmarknaden går över fiber medan mindre än 5 procent över kopparnätet. Det är framför allt investeringar de senaste tre åren som har resulterat i rekordhög fibertillväxt i Norge.

– På Infranode ser vi stora möjligheter inom nordisk fiberinfrastruktur, särskilt i Norge. Vi är imponerade över hur Tafjord Connect har investerat i fiberinfrastruktur och tagit en ledande roll lokalt. Vi uppskattar förtroendet och ser fram emot att vara en ansvarsfull partner som kan bidra med expertis och kapital till ytterligare investeringar, säger Philip Ajina, en av grundarna till Infranode och företagets CIO.