Trojanen Emotet toppar listan över cybersäkerhetshoten

Check Point släpper rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot. Arkivbild

T-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies släpper sin rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot för januari 2022. Rapporten visar att Emotet gått om Trickbot och nu toppar listan över de mest skadliga koderna. Emotet är en avancerad och modulär trojan som tidigare använts som en banktrojan och men som nu också sprider andra skadliga koder. Emotet använder flera metoder för att ständigt spridas samt tekniker för att undvika att bli upptäckt. Den sprids ofta genom nätfiskemejl som innehåller skadliga bilagor eller länkar.

På andra plats i Sverige kommer Trickbot, en modulär botnet- och banktrojan som ständigt uppdateras med nya funktioner och sätt att spridas på. Detta gör den till en flexibel och anpassningsbar skadlig kod som kan spridas som en del av en flerfunktionskampanj.

På tredje plats kommer Formbook, en så kallad ”infostealer”, som samlar in information från webbläsare, tar skärmdumpar och registrerar tangentbordsinmatningar. Den marknadsförs som en Malware as a Service inom illegala hackningsforum för dess relativt låga pris och förmåga att undvika att bli upptäckt.

– Det kommer inte som en överraskning att Emotet återtar första platsen, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software. Det är en undvikande skadlig programvara som är svår att upptäcka och det faktum att den använder flera metoder för att infektera nätverk bidrar till den fortsatt ökar. Det är osannolikt att detta kommer att bli ett kortlivat problem.