Branäsgruppen fortsätter satsningen på elbilsladdstolpar

Branäsgruppen förlänger samarbetet med laddstolpsleverantören Opigo. Arkivbild

Under de senaste säsongerna har Branäsgruppen genomfört och påbörjat flera projekt för att göra skiddestinationerna mer hållbara. I år fortsätter satsningen med fler nya laddstolpar på de fyra anläggningarna inom koncernen.

–  Vi arbetar målmedvetet med att sänka vårt klimatavtryck, där en av faktorerna vi tittar på är gästernas resa till oss. Majoriteten av dem kommer till våra anläggningar med bil och då är det viktigt för oss att möjliggöra en så klimatsmart transport som möjligt, säger Andreas Wendby, ekonomichef och hållbarhetsansvarig på Branäsgruppen.

I Branäsgruppen ingår Branäs, Kungsberget, Vallåsen och Ulricehamn Ski Center och totalt finns det nu 66 laddstolpar fördelat på de fyra anläggningarna. I år har man framför allt lagt fokus på de två största anläggningarna Branäs och Kungsberget. På den sistnämnda har det installerats 20 platser bara inför den här säsongen och antalet har nästan tredubblats från i fjol. Nyligen stod det dessutom klart att Branäsgruppen förlänger samarbetet med leverantören Opigo för att fortsätta installera fler laddstolpar under 2021 och 2022.

– Jag kör själv elbil och vet av egen erfarenhet att man idag förväntar sig enkel och pålitlig laddning vid de stora besöksmålen. Vi var tidigt ute med att erbjuda laddstolpar och de första åren gjorde vi det till och med gratis för att premiera alternativet till fossila bränslen. De tidiga lösningarna var dock inte alltid de mest driftsäkra och därför är den punkten en av de översta på agendan när vi skriver avtal med våra leverantörer, säger Mikael Elford, marknads- och försäljningschef på Branäsgruppen.

Att installera laddstolpar är inte det enda projektet ur ett hållbarhetsperspektiv som Branäsgruppen har genomfört de senaste åren. Man har till exempel gått över helt till pistmaskiner som går 100 procent på HVO-diesel, bytt ut alla sugrör i plast till sugrör tillverkade av svensk vass. Dessutom är all el som används fossilfri och kommer från förnybara källor.