Lanserar flexibel snabbladdare med batterilagring

Thomas Schmall, Volkswagen Group Components och Patrick Lammers, Eon, inviger laddstationen. Foto: Volkswagen

Den första snabbladdaren från Eon och Volkswagen Group Components har invigts i Essen, Tyskland. Den flexibla snabbladdaren kräver inga anläggningsarbeten eller justeringar av nätanslutningen och kan ladda två elfordon samtidigt med 150 kW. Detta innebär att utbyggnaden av ett tätt offentligt nätverk med snabbladdningsstationer kan bli verklighet mycket snabbare än vad som tidigare beräknats, vilket är avgörande för e-mobilitetens utveckling och framgång.

”Eon Drive Booster" är en laddningsstation som inte kräver el direkt från nätet utan har ett eget integrerat batterilagringssystem. En normal elanslutning som exempelvis finns vid stormarknader ger tillsammans med det interna batteriet den nödvändiga kapaciteten för att ladda två elfordon samtidigt med upp till 150 kW. Det kommer därför endast att ta i genomsnitt 15 minuter att ladda bilarna tillräckligt för en räckvidd på cirka 200 kilometer.

– Expansionen av e-mobilitet är en viktig byggsten för energiomställningen. För att göra elfordon mer attraktiva behöver vi många kraftfulla laddstationer. Rädsla för att det inte finns tillräckligt med laddstationer är en av de vanligaste anledningarna till att inte köpa elfordon. Booster är en av våra energilösningar som gör det möjligt för våra kunder att uppnå sina hållbarhetsmål, säger Patrick Lammers, Eon.

– Nu tar vi tar utbyggnaden av laddinfrastrukturen i våra egna händer och strävar efter att arbeta med starka partners för att åstadkomma en femfaldig ökning av antalet snabbladdare i Europa till 2025. Genom vårt samarbete med Eon kan de flexibla snabbladdningsstationerna som utvecklats och producerats av Volkswagen Group Components tas i bruk. De är idealiska för att stödja den snabba expansionen av laddinfrastrukturen, eftersom tid och kostnad för installationen är minimal, säger Thomas Schmall, Volkswagen Group Components.