Polen: Staden Kłodzko har en ny järnvägsstation 

Polskt tåg anländer till moderniserade stationen i Kłodzko Miasto. Foto:PLK

Kłodzko har nu två tågstationer. Den tidigare hållplatsen Kłodzko Miasto blev nyligen en riktig tågstation. Tillgången till järnvägen underlättas av två nya plattformar, hissar och en renoverad tunnelkorsning.  

Tågen kan nu starta i Kłodzko Miasto och restaurering av spår har förbättrat körkvalitén.  

PKP Polskie Linii Kolejowe S.A.:s investering (PKP PLK) till ett värde av nästan 70 miljoner PLN (16 miljoner euro) finansieras med budgetmedel. 

Tillgängligheten till järnvägen i Kłodzko har också förbättrats. Den tidigare hållplatsen Kłodzko Miasto har nu en riktig järnvägsstation. Två plattformar är tillgängliga för passagerare.  

Regnskydd, ny belysning och bänkar har installerats på stationen. Tydliga skyltar, röstmeddelanden, klockor och tavlor med tidtabeller gör resan enklare.  

För personer med begränsad rörlighet finns två hissar. 

Stationen har förbättrat resealternativen för passagerare, som reser i riktning mot Kudowa, Międzylesie, Kamieniec Ząbkowicki och Wałbrzych. Mer än ett dussin tåg startar och avslutar sina resor från stationen. Passagen under spåren har byggts om grundligt. Det finns styrskenor på golvet och på plattformarna för att underlätta tillgången till tåg för synskadade. 

Ett kontrollrum utrustat med moderna styrenheter byggdes för effektiv tågtrafikledning. Spårsystemet utökades i stationen. På sträckan Kłodzko Główne - Kłodzko Nowe (stickspår till linjen Kudowa-Zdrój) finns två nya spår, 9 växlar och ett elektrifierat spår. Järnvägsviadukten över gatan Kościuszki har renoverats. 

Allt arbete på stationen kommer att slutföras i april 2021. Då kommer det att finnas en ramp som ger ytterligare tillgång till plattform nr 1.