Stockholmarna jobbar mest på distans i Sverige

Fler än hälften av Stockholmarna jobbar hemifrån. Arkivbild

Under 2020 har Tele2 med hjälp av Kantar Sifo undersökt svenskarnas inställning till distansarbete både före, i början av och under Corona-pandemin. Undersökningen redovisas i rapporten ”Det hybrida arbetslivet” som släpps idag och visar att 62 procent av de tillfrågade i Stockholms län jobbar hemifrån 75 procent eller mer av tiden, vilket är 13 procent-enheter mer än riksgenomsnittet. Om Stockholmarna själva fick bestämma så skulle de vilja jobba 41 procent av sin tid på distans efter det att restriktionerna släppts, vilket motsvarar 2 dagar per vecka.

I februari 2020 frågade Tele2 yrkesverksamma svenskar i Sifo-panelen om deras syn på distansarbete och om vad de tycker om kvaliteten på sin arbetsgivares IT- och telekomtjänster. I mitten av april när många arbetsgivare lät sina medarbetare jobba hemifrån på grund av pandemin ställde vi samma frågor igen. I november gjorde vi en tredje undersökning för att kunna se hur attityderna till distansarbete har förändrats under året.

I Stockholm jobbar i genomsnitt 62 procent hemifrån 75 procent eller mer av arbetstiden, vilket är 13 procent-enheter mer än riksgenomsnittet.  35 procent av stockholmarna tror också att de kommer att jobba betydligt mer på distans efter pandemin om de får möjlighet. I hela landet är den siffran 26 procent.

När Coronarestriktionerna har släppt vill de Stockholmare som har möjlighet att jobba hemifrån spendera 41 % av sin arbetstid på distans, vilket motsvarar ungefär 2 dagar i veckan. För hela landet vill man spendera 36 % på distans..

I Stockholm är det 3 procent som säger att de inte vill jobba på distans alls, vilket är nästan 50 procent mindre än i landet i övrigt. Inte helt oväntat är måndagar (40 procent) och fredagar (52 procent) favoritdagar för Stockholmaren att jobba hemifrån.

– Att man önskar ha större möjligheter att jobba på distans efter det att restriktionerna har släppts visar att hybridkontoret är här för att stanna.  Företag, organisationer och samhället i stort i både i Stockholmsområdet och övriga Sverige, måste nu fundera på hur de ska dra nytta av den nya verkligheten där gränsen mellan var vi fysiskt utför våra arbeten och var vi bor förändras, säger Karin Svensson, HR-chef på Tele2.