Hisingsbron får sin siluett

Nu monteras den första pylontoppen på Hisingsbron. Foto: Göteborgs Stad

Nu är det dags montera Hisingsbrons pylontoppar. Om vindarna inte är för hårda kommer den första pylontoppen att monteras på fredag morgon. Då får pylonerna sin fulla höjd på 35 meter. De fyra pylontopparna kom på samma skepp som pylonerna och motvikterna i somras. Sedan dess har pylonerna, motvikterna och lyftspannet monterats. Under hösten har maskineriet till lyftspannet installerats och börjat testköras. Nu är alla stora delar på plats inne i pylonerna och det är dags för pylontopparna att inta sin plats högst upp.

– Vi vill sätta på pylontopparna så fort som möjligt nu när allt är på plats i pylonerna. Än så länge är det öppet i toppen, vilket innebär att det regnar in, så pylontopparna fungerar också som ett väderskydd, säger Susanne Wiberg.

Pylontopparna är de sista stora stålkonstruktionerna från Spanien som monteras på stadens nya bro. Planen är att montera topparna till pylonerna på den norra sidan den här veckan. Nästa vecka är det dags att göra samma procedur på den södra sidan.

– Precis som de andra stora stålkonstruktionerna är pylontopparna tunga delar och vi ska montera dem högt upp, så det gäller att vindarna inte är för hårda. Det krävs en precision på millimeternivå för att allt ska bli rätt, säger Susanne Wiberg.

Det som kvarstår sedan i arbetet med Hisingsbron är bland annat utrustningen uppe på bron, som beläggning, barriärer, räcken, stolpar och belysning. Samtidigt pågår injustering av lyftspannet och maskineriet, tester som ska göras många gånger och som kommer att pågå fram tills Hisingsbron öppnar för trafik under våren 2021.Pylontopparna monteras på Hisingsbron