Utvecklar betongscanner för kritisk infrastruktur

Ultraljud kan snabbt och effektivt samla in data om infrastruktur. Foto: Semcon

Semcon har tecknat ett produktutvecklingsavtal med norska teknikföretaget ELOP. Samarbetet kommer att resultera i en betongscanner för kritisk infrastruktur som ska vara redo för kommersiell försäljning senare i år.

– Semcon kommer att komplettera ELOPs expertis inom scanning med ytterligare multidisciplinär utvecklingskompetens. Vi ser fram emot att bidra med all vår erfarenhet från materialteknik, embedded electronics, tillverkningsdesign, UX-design, produktinformation och övergripande systemdesign, säger Hans Peter Havdal, Area Manager, Semcon Norge.

ELOPs patenterade ultraljudsskanningsteknik kan snabbt, effektivt och exakt samla in bedömningsdata om infrastruktur. Med hjälp av datan kan ägare av kritisk betonginfrastruktur, som broar, tunnlar och byggnader, få exakta uppgifter för att bedöma skicket på konstruktionerna. Skador eller fel kan ha allvarliga konsekvenser, ekonomiskt, miljömässigt och framförallt för säkerheten.

– Vi är mycket glada över att inleda ett samarbete med Semcon. Deras djupa expertis inom produktutveckling och industrialisering kommer att hjälpa ELOP att utveckla Cobri-scannern till en robust och användarvänlig lösning. Detta projekt kommer att inkludera användarbaserad utveckling av den nuvarande lösningen och optimering av produkten för effektiv produktion och drift, säger Kjersti Kanne, vd, ELOP.