Vattenfall installerar fjärrvärme i London

Levererar fjärrvärme till omkring 6 700 nya bostäder. Arkivbild

Vattenfall har fått i uppdrag av fastighetsutvecklaren Argent Related att installera ett fjärrvärmenät för omkring 6 700 bostäder samt kommersiella lokaler i ett omfattande fastighetsutvecklingsprojekt vid Brent Cross i Barnet i norra London.

Det nya fjärrvärmenätet kommer på sikt att leverera fjärrvärme och varmvatten till omkring 6 700 nya bostäder och tre miljoner kvadratmeter nya lokalytor för kontor, detaljhandel och andra kommersiella utrymmen. Fjärrvärmenätet blir det största hittills i Storbritannien och kommer att väsentligt minska koldioxidutsläppen jämfört med gasuppvärmning.

– Vi är mycket glada över att ha blivit utvalda av Argent Related och London Borough of Barnet för att bygga och driva detta fjärrvärmenät med ambitionen att möjliggöra ett fossilfritt boende, på sikt helt utan koldioxidutsläpp. Detta projekt kommer att fungera som en plattform för ytterligare tillväxt inom koldioxidfria energilösningar i London och Storbritannien, säger Tuomo Hatakka, chef för affärsområdet Värme inom Vattenfall.

I samarbete med Argent Related och Barnet Council kommer Vattenfall att planera, bygga och driva fjärrvärmenätet som ska tas i drift år 2023. Fjärrvärmenätet kommer att ha värmepumpar på åtta megawatt plus elpannor som ska leverera 75 procent av det totala värme- och varmvattenbehovet i området.