Trafiken på nätet ökar markant

Surfmängden har ökat med 32 procent. Arkivbild

Sedan Folkhälsomyndigheten i mitten av mars bedömde att risken för samhällssmitta var mycket hög, har mobilsurfen ökat markant i Sverige. Den totala surfmängden har ökat med 32 procent jämfört med samma period förra året medan antalet röstsamtal via 4G-nätet gått upp med 19 procent. Videosamtal drar upp mängden uppladdad data, som ökat mest i län som drabbats hårdast av covid-19. Det visar ny surfstatistik från Telenor.

– Många har fått anamma nya digitala verktyg och beteenden i rekordfart, vilket återspeglas i resultaten. Mobilsurfen och särskilt mängden uppladdad data har skjutit i höjden i hela landet och legat på konsekvent högre nivåer sedan krisen startade för drygt en månad sedan. En stor bidragande orsak är troligen att många jobbar hemma i större utsträckning, studerar på distans och håller mer kontakt med nära och kära via videosamtal, som står för majoriteten av uppladdad data, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Telenors analys kring svenskarnas mobilvanor under perioden 13 mars – 19 april visar att svenskarna aldrig har surfat eller ringt varandra lika ofta och länge som nu. Under den senaste månaden har mobilen använts mer på alla vis än under samma period ifjol. Mängden uppladdad mobildata har gått upp med hela 35 procent, och ökat stadigt varje vecka under den gångna månaden. Under samma period har antalen samtal ökat med 19 procent och den genomsnittliga samtalslängden med 25 procent.

Stockholms län, Södermanland och Östergötland har den största ökningen av uppladdad mobildata i landet. Södermanland (48 procent), Stockholms län (46 procent), Östergötland (46 procent). Det är också de län som än så länge drabbats hårdast av covid-19. Uppladdad data ökar mest mellan klockan 8-16 på vardagar, och generellt står videosamtal för en överväldigande majoritet av mängden uppladdad data i Sverige.  Även samtalslängden i länen ökar ordentligt (31 procent) vilket är mer än det nationella snittet.