Telenor blir Bane NORs leverantör av telefontjänster

Bane NOR SF är ett norskt statligt ägt företag med ansvar för infrastruktur på järnväg i Norge. Beslutet att skapa företaget togs i februari 2016 och företaget var i drift från 1 januari 2017. Foto: Bane NOR

Bane NOR har valt Telenor som leverantör av mobil- och telefontjänster för de närmaste åren.

- Det här är en stor och viktig affär", säger Ove Fredheim, chef för Telenors företagsmarknadsavdelning. Liksom Telenor ansvarar Bane NOR för social infrastruktur som statens chef för det nationella järnvägsnätverket.

Avtalet mellan Bane NOR och Telenor löper i fem år, med möjlighet till ytterligare tre års förlängning, med en ram på 100-150 miljoner kronor, beroende på hur mycket av avtalets innehåll Bane NOR använder. Bane NOR är verksam över hela Norge och på många, ibland svåråtkomliga platser. 

Telenor har historiskt varit ledande på den norska marknaden för innovation och utveckling av både tjänster och infrastruktur relaterad till kommunikation. 

"Vi har varit angelägna om att våga gå först, istället för att vänta på andra, säger Fredheim

- Telenor har en välsorterad verktygslåda som kan användas för att främja digitalisering av drift och underhåll. När Telenor i oktober 2018 startar ett nytt nätverk för största 4G-nätet gör det möjligt för oss att stödja innovativa Internetinitiativ över hela Norge, säger Fredheim. 

Telenor levererar Bane NOR drygt 4000 abonnemang på mobila, 562 abonnemang för mobilt bredband, 2500 Lync/Skype för företag med motsvarande IP-abonnemang

Avtalet omfattar även följande alternativ 
• Internet of Things (IoT) och maskin till maskin (M2M) 
• Drift av samarbetslösning (Skype4 Business) 
• Delad Data (databucket) 
• Plats data för planering och utformning av järnvägsbyggandet och offentliga tjänster.

Telenor Norge AS, som är landets största leverantör av telekommunikation och digitala tjänster, har 3400 anställda på 23 kontor i hela Norge, och ingår i Telenor Group, som är verksamt i 12 länder. Huvudkontoret ligger på Fornebu i Bærum.

Källa: E24