5,4 miljoner elmätare ska bytas ut de närmaste åren

Linde energi ska byta 12 000 elmätare fram till år 2025. Foto: Linde energi

Linde energi har i dagarna inlett ett omfattande projekt som innebär att samtliga elnätskunders elmätare ska bytas ut. Anledningen till detta är att regeringen beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025.

– För oss på Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska ersättas, säger Fredrik Esenius, enhetschef Mätning och projektledare på Linde energi.

Ambitionen är att byta 3 000 elmätare per år och därmed vara i mål med projektet till slutet av 2024. Totalt i Sverige visar beräkningar att uppskattningsvis 5,4 miljoner elmätare ska bytas ut de närmaste fem åren. De nya elmätarna registrerar elförbrukningen per timme, är förberedda för framtidens energitjänster och kan på sikt läsa av förbrukningen varje kvart.  

– Bytet av elmätare syftar inte bara till att stärka kundens möjligheter att påverka, utan ska även bidra till att vi tillsammans förbereder oss för en mer energikrävande framtid. När elbilar blir vanligare och vi ställer om såväl industri och vardag till att bli helt fossilfria, hjälper de nya elmätarna oss att skapa en säkrare drift av elnäten.