Baltiska presidenter bekräftar sina åtaganden om att slutföra Rail Baltica-projektet i tid

Lettlands president Egils Levits (till vänster), Litauens president Gitanas Nausėda (i mitten) och Estlands president Kersti Kaljulaid (till höger) Foto: Leta.lv

Presidenterna i de baltiska staterna är helt överens om att bidra till Rail Baltica-projektets genomförande och slutförande enligt det fastlagda schemat, sade Lettlands president Egils Levits nyligen under en presskonferens.

Tillsammans med Estlands president Kersti Kaljulaid och Litauens president Gitanas Nausėda bekräftade ländernas tjänstemän åtagandet att understödja genomförandet av höghastighetslinjen Rail Baltica och lösa eventuella kvarvarande svårigheter.

- Vi har en enhetlig politisk ståndpunkt. Projektet måste vara klart och det måste genomföras i tid, trots skepsis på olika håll, betonade Levits.

Dessutom diskuterade de baltiska ledarna synkroniseringen av kraftnät med övriga Europa, som planeras bli färdiga under år 2025. Nausėda uppmanade sina litauiska och lettiska kollegor att understödja synkroniseringen av ländernas kraftledningar så snart som möjligt.

- I Litauen har vi påbörjat arbetet för att implementera Rail Baltica och kraftledningssynkroniseringen så snabbt och effektivt som möjligt, underströk den litauiska presidenten.

Som tidigare rapporterats, ger Rail Baltica-projektet möjlighet att skapa en europeisk standardjärnväg från estniska huvudstaden Tallinn fram till den litauiska och polska gränsen så att det blir möjligt att ansluta de baltiska staterna till resten av Europa via järnväg.

Kostnaderna för Rail Baltica-projektet beräknas till cirka 5,8 miljarder euro. En del av kostnaderna täcks med hjälp av bidrag från EU:s utvecklingsbank.