Sundsvall satsar på fordonsgas

Sundsvalls kommun har nyligen upphandlat drivmedel för sina fordon och vissa villkor i upphandlingen säkerställer en etablering av en ny gasstation på norra sidan av Sundsvall. Kommunen fortsätter samtidigt satsningen på fler egna gasfordon och under 2014 byts närmare 150 bilar ut i de egna verksamheterna.

 Sundsvalls kommun fortsätter sin miljösatsning mot en fossilfri fordonspark och tecknar nu avtal med Statoil. Detta öppnar upp möjligheten ytterligare för Sundsvallsborna att köra med fordonsgas och efterfrågan av fler tankställen har varit stor, främst inom taxinäringen.

– Nu satsar även Statoil i Sundsvall och etablerar ett nytt tankställe för fordonsgas och kompletterar den mack som Preem redan idag har på Landsvägsallén. Med två mackar så säkras tillgången till fordonsgas i Sundsvall,säger Erik Thunström, upphandlare i Sundsvalls kommun.

Statoil och Preem har även tidigare varit de aktörer som levererat drivmedel till kommunen. Genom upphandlingen har man kunnat säkerställa att det nu även blir en ny gasstation, och den kommer att vara placerad vid Statoils anläggning i Gärde.

– Vi har redan ca 100 gasfordon i kommunens bilpark och en ny gasstation underlättar såklart en fortsatt satsning på fler, säger Gunnar Åberg, sektionschef och fordonsansvarig på service- och teknikförvaltningen. Närmare 60 bilar är på väg ut i verksamheterna och fler kommer senare i höst.

– Det har länge funnits önskemål om att öka tillgången på fordonsgas, men det har inte varit en resa utan hinder, säger Johan Öhrnell, utredare på koncernstaben. Vi kommer att jobba med flera typer av miljöfordon, men fordonsgas är ett av de större områdena och där det finns stora möjligheter till fortsatt utveckling i regionen. Exempelvis så ligger vi i förhandling med REKO för att deras sopbilar inom kort ska drivas med fordonsgas.