Så ska Sundsvall utveckla busstrafiken i centrala staden

Skiss över nya busslägen i centrala Sundsvall. Illustration: Sundsvalls kommun

Under en av Stenstansdagarna i Sundsvall, den 16 september finns stadsbyggnadskontoret från Sundsvalls kommun på plats och passar visar för första gången skisserna på nya busshållplatser i Stenstan i centrala Sundsvall.

De nya busshållplatserna får en mer central och trygg miljö. Genom ett ökat folkliv, tydligare trafikrum för trafikantgrupper, bättre belysning och bättre tillgänglighet för alla förstärks tryggheten i området. Närheten till gågatan och Stora Torget bidrar till en mer pulserande stadskärna.

Det nya centrala busshållplatsläget ligger nära centrum vilket gör det tillgängligt för de som ska kliva på och av i Stenstan. Bussresenärerna kommer närmare butiker, restauranger, caféer med mera. Det blir även enklare att byta från buss till cykel.

Stadstrafiken får de nya centrala hållplatserna i Stenstan som huvudhållplats. Förorts- och regionbussar kommer att utgå från Resecentrum när det är färdigställt men de kommer även att trafikera de nya busshållplatserna i Stenstan. Tills dess att Resecentrum är färdigt kommer förorts- och regionbussarna att utgå från nuvarande läge på Navet.

En viktig förutsättning för att man ska välja att resa med buss är att hållplatserna upplevs som trygga och attraktiva. För många resande är gamla Navet det första intrycket av centrala Sundsvall. Platsen har upplevts som otrygg med många brister och i stort behov av förändring och modernisering. Nuvarande utformning uppfyller inte längre de krav som ställs på en modern busshållplats i en stadskärna. Planering för vad gamla Navet kommer att få för funktion pågår.
Källa: Sundsvalls kommun