Gasnätet Stockholm i Stockholm moderniseras

Gasledning från år 1888 har grävts fram och ska ersättas med en ny. Foto: Gasnätet Stockholm

När Gasnätet Stockholm moderniserar gasnätet på Scheelegatan går en 131-årig trotjänare i pension. Ledningen byggdes redan år 1888, en tid då hästkärror dominerade gatubilden snarare än elsparkcyklar. Den nyrenoverade gasledningen beräknas tjänstgöra i minst 100 år till och ge stockholmarna möjligheter att laga mat, värma fastigheter, grilla och sitta och mysa under infravärme.

– Det blir ett större projekt, men tack vare samarbetet med staden slipper vi spärra av två gånger och det tror jag alla ser positivt på. Gasledningar har lång livslängd, men 131 år är en lång tid och nu är det dags att modernisera sträckningen. Vi räknar med att den nya ledningen kommer betjäna boende, affärsidkare och restauranger i minst 100 år till, säger Johan Skansing, chef för drift och underhåll på Gasnätet Stockholm.

Den nya ledningen förläggs genom så kallad ”relining”, vilket i praktiken betyder att man skjuter in nya plastledningar inuti de gamla gjutjärnsledningarna som får fungera som ett skyddande skal.

– Relining är en smart metod, vi behöver bara gräva upp små gropar istället för att gräva upp hela gatan. Det är både mer kostnadseffektivt och bättre sett till framkomligheten för boende och förbipasserande, säger Johan Skansing, chef för drift och underhåll på Gasnätet Stockholm.