Ringbanan: Ny järnväg till Helsingfors flygplats

Kivistö station som blir den största nya stationen på Ringbanan. Kring den planeras en helt ny stadsdel. Illustration: Ringbanan
Kivistö station som blir den största nya stationen på Ringbanan. Kring den planeras en helt ny stadsdel. Illustration: Ringbanan
Ringbanans sträckning och stationer. Karta: Ringbanan.
Ringbanans sträckning och stationer. Karta: Ringbanan.

Ringbanan är en ny järnväg som just nu byggs mellan Helsingfors-Vanda flygplats och Helsingfors centrum. Då Ringbanan kompletterar befintlig järnväg blir den också en viktig tvärförbindelselänk för norra Helsingforsregionen. Det första tåget på Ringbanan rullar ut 2014 och restiden från centrala Helsingfors till flygplatsen blir då 30 minuter

Ringbanan betraktas som en mer eller mindre nödvändig pusselbit i den framtida transportinfrastrukturen i Helsingfors och ska bidra till en effektivare och miljövänligare kollektivtrafik. I det påminner Ringbanan om Citybanan i Sverige.

30 minuter till flygplatsen

Man kommer att kunna åka pendeltåg till flygplatsen i Vanda från Helsingfors centrum och är framme på 30 minuter. Resenärer norrifrån kan enkelt byta tåg från sina fjärrtåg till Ringbanan i Dickursby och är på flygplatsen på bara några minuter. Priset blir detsamma som för en regional enkelbiljett i Stor-Helsingfors som i dag kostar 4 euro, så Ringbanan blir betydligt billigare än Arlandabanan där en enkelbiljett i dag går på 280 kronor.

Ny stadsdel för 27 000 invånare

Av den 18 kilometer långa banan kommer 8 kilometer gå i en dubbelspårig tunnel under Vanda flygplats.

Ringbanan får fyra nya stationer, Lejle och Kivistö i marknivå och underjordsstationerna Aviapolis och Flygplatsen. I ett senare skede byggs ytterligare 3-4 stationer. Den största stationen mätt i antal passagerare blir Kivistö i Vanda. Kring den planerar man att bygga en helt ny stadsdel, Marja-Vanda. Ett bostadsområde med 27 000 nya invånare och plats för 23 000 nya arbetsplatser.

Dagpendling

För Vanda stad betyder Ringbanan mycket. Nya stadsdelar får spårtrafik för första gången och kommunikationerna både inom Vanda stad och till Helsingfors förbättras. I Vanda ligger stora bostadsområden och med Ringbanan knyts dessa effektivt samman med arbetsplatsområdena i centrala Helsingfors. Ringbanan kommer på så sätt att ersätta mycket av den dagliga pendlingen med bussar och bilar. Tack vare matartrafikförbindelse kan också dagpendlare från mer avlägsna trakter i Nyland börja använda tågförbindelsen.

Utschaktningen av tunnlar

Bygget av Ringbanan skulle enligt den ursprungliga tidplanen påbörjats 2008, men på grund av den dåvarande högkonjunkturen i byggbranschen kom arbetena inte igång förrän i maj 2009.

“Nu har vi den mest hektiska tiden framför oss. Just nu byggs den 8 kilometer långa dubbelspåriga tunneln under Vanda flygplats. Bron över Vantaanjoki-floden är under uppförande och vägbyggen pågår på flygplatsområdet”, skriver Merja Vilska, kommunikationsansvarig för Ringbanan-projektet.

Utschaktningen för tunnlarna har delats upp i fem separata kontrakt. Det sista kontraktet tecknades strax före sommaren. En tredjedel av schaktmassorna är nu utschaktade av den totala mängden på 1,5 miljoner kubikmeter.

Mellan de två parallella tunnelrören byggs förbindelsetunnlar med 200 meters mellanrum. Dessa kommer att kunna fungera som utrymningstunnlar i nödsituationer.

Låggolvståg

Tågen på Ringbanan är av typen SM5, en ny typ av låggolvståg för urban miljö. Tågen kallas FLIRT. Det står för ”Fast, Light, Innovative, Regional Train”. Varje tågsätt är 75 meter långt och har plats för 260 sittande resenärer och lika många stående. Det finns inga trappsteg eller dörrar inuti tågen, vilket gör det lätt att ta sig fram för rullstolsbundna eller att släpa runt en väska på hjul.

Ringbanan är dimensionerad för en maxhastighet på 120 kilometer i timmen.

Konstnärlig utsmyckning

Stationerna och andra ställen utmed Ringleden blir vackert konstnärligt utsmyckade. En så kallad miljökonstplan har tagits fram för att, som det heter, ”självklarare än tidigare passa in konstverken i det infrastrukturella projektet”. Miljökonstplanen är unik i sitt slag i Finland. I inget annat infrastrukturprojekt har utredningar legat som grund för hur konstverk ska integreras i omgivningen.

Tack vare Miljökonstplanen underlättas förvärv av enskilda och det blir möjligt att beställa konstverk i form av distinkta delprojekt. Konceptet ställer inga krav på vad konsten ska gestalta, men trafiken, säkerheten, konstverkens underhåll, de tekniska realiseringsmöjligheterna, finansieringen av arkitekturen och liknande ställer gränser för den. De viktigaste platserna för ”miljökonstverken” blir stationerna där ett av syftena är att konsten ska spegla stationernas individuella karaktär.

Finansiering

Projektet Ringbanan leds av Trafikverket Ban i samarbete med Vanda stad, Trafikverket Väg och Finavia.  Trafikverket Ban, före detta Banförvaltningscentralen, står för 389  miljoner euro av den totala budgeten på 605 miljoner. Vanda stad delfinansierar projektet med 186 miljoner och Finavia med 30 miljoner. EU ställer upp med 17,6 miljoner via TEN-T-programmen.