Iran och Indien i diskussion om ny hamn

Chah Bahar. Foto: DigitalGlobe/CNES/Astrium/TerraMetrics/Data SIO/NOAA/U.S. Navy/NGA/GEBCO/Google

Irans president Hassan Rouhani har, i samband med ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi, erbjudit landet att investera i ett infrastrukturprojekt värt 8 miljarder dollar samt att få en utbredd roll i att utveckla en strategisk hamn som öppnar upp mot Centralasien. Det rapporterar Reuters.

Chabahar-hamnen, som ligger sydöst om Iran, uppges vara viktig för Indiens insats att kringgå sin ärkerival Pakistan och öppna upp för en rutt till kustlösa Afghanistan, där Indien har nära band inom försvaret samt ekonomiska intressen.

Rouhanis förslag kom upp i samband med ett stormöte i Ryssland, bara några dagar efter att Iran nådde en överenskommelse med P5+1-länderna om landets kärnenergiprogram, uppger Irans ambassadör Gholamreza Ansari till Reuters.

"Potentialen mellan Iran och Indien är stor men just nu motverkas vi av en vägg av sanktioner, en vägg av amerikanska påtryckningar", säger Ansari.

Vidare sade Ansari att i takt med att sanktioner sannolikt kommer att lyftas inom den närmaste tiden, är det ett gyllene tillfälle för Indien att fånga investeringsmöjligheter. Detta då de båda länderna har nära förbindelser samt delar intresset att förbättra Centralasiens transportlänkar, heter det.

(SIX News)