Saab bildar bolag med DigitalGlobe

Med miljarder dollar i sikte bildar Saab ett gemensamt bolag med amerikanska företaget DigitalGlobe. Målet är att skapa en tredimensionell modell med unik precision över stora delar av världen byggd på högupplösta satellitbilder.

-Vi ser en möjlighet som kan ge flera miljarder dollar. Vi kommer att bokstavligen producera hela världen med oöverträffad precision, säger Tony Frazier, vice ordförande på DigitalGlobe enligt Reuters.

Hans företag och Saab bildar det gemensamma bolaget Vricon. DigitalGlobes arkiv över högkvalitativa kommersiella satellitbilder ska kombineras med Saabs kvalificerade 3D-teknologi för att skapa högupplösta, fotorealistiska 3D-produkter över minst en tredjedel av jordens kommersiellt användbara yta.

Också Saab tror att stora pengar finns att hämta från aktörer inom försvar, säkerhet och infrastruktur.

"Tillsammans med DigitalGlobe tar vi vår unika 3D-teknologi och tillämpar den så att den gagnar vår globala kundbas. Samtidigt tar vi också ytterligare ett steg framåt mot vårt långsiktiga mål att växa i USA", skriver Dan Jangblad, affärsområdeschef på Saab, i ett pressmeddelande.

Saab och amerikanska Boeing försöker också tillsammans få en order värd cirka 90 miljarder kronor för att bygga nya skolflygplan till det amerikanska flygvapnet.

(TT)