I år firar Bergsprängningskommittén 60 år och det kommer väl att avspeglas på föreningens årliga diskussionsmöte, den så kallade BK-dagen, som i år äger rum på Stockholmsmässan den 10 mars.
BK:s medlemmar omfattar såväl beställare som företag inom projektering, byggande och drift av berganläggningar och gruvor. Sammanlagt har föreningen ett 90-tal medlemmar, alltifrån jättar som LKAB, Skanska och NCC ända ner till enmanskonsulten. I föreningen finns också tillverkare av maskiner och utrustning för gruv- och anläggningsbranschen.
- BK är mer en nätverks- och intresseförening än en branschförening, säger BK:s kanslichef, Eva Rydén och fortsätter:
- Vi är heller ingen remissinstans, då vi både har entreprenörer och beställare som medlemmar men det är också därför det kommer så många till BK-dagen, det är där alla i branschen kan träffas över gränserna, säger Eva.
”Dåtid-nutid-Framtid”
Med anledning av jubileumsåret har man i årets BK-arrangemang valt att även blicka bakåt, årets röda tråd lyder: ”Dåtid-nutid-Framtid”
- Vi har bjudit in talare som kan tala utifrån detta tema. Gunnar Nord och Sverker Hartvig från Atlas Copco kommer att spegla hur man jobbat inom bergbranschen utifrån deras perspektiv. Likaså kommer Per-Erik Lindwall, från LKAB, att berätta om hur gruvindustrins förutsättningar förändrats under årens lopp.
- Det kommer att vara en del tillbakablickar. Men fokus kommer att ändå ligga på framtidsfrågorna, säger Eva Rydén, som bland nämner återrekrytering som en viktig fråga att beakta.
”Var är brudarna?”
- Ungdomar väljer tyvärr inte branschen, säger Eva, som däremot tycks se en ljusning vad gäller branschens könsfördelning.
- Det har kommit in fler kvinnor i branschen under de senaste tio åren, men det krävs fler ändå.
En av programpunkterna, ”Var är brudarna?” behandlar detta tema, under ledning av Helena Söderberg, representant från Züblin.
Robert Sturk – ny ordförande
I år det också en ny invigningstalare i och med att BK sedan årsskiftet har bytt ordförande. Tidigare styrelseordförande Örjan Wolff har nu lämnat över stafettpinnen till Robert Sturk, en veteran i branschen, med bland mångårig erfarenhet från Skanska, där projekt Hallandsås varit en viktig del i hans yrkesliv.
Längre föredrag
I år kommer BK-dagen innehålla färre föredrag jämfört med tidigare år, men å andra sidan får föredragshållarna verkligen möjlighet att gå på djupet i sina ämnen, då varje föredrag klockar in på cirka en timme.
”Årets Bergsprängare”
BK-Dagen avslutas med sedvanlig summering av de aktuella föredragen innan det bär iväg till Vasamuseet för en välförtjänt jubileumsmiddag med tillhörande fyrverkerispel. Under middagen delas även priset ”Årets Bergsprängare ut” Ett pris som i fjol gick till Jim Jonsson på NCC Roads.