BI: Ris och ros till budgeten

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier ser positivt på att regeringen vill möta bostadsbristen med ett ökat bostadsbyggande, men det krävs långsiktighet och samarbete för att målet med 250 000 nya bostäder till 2020 ska nås. Det skriver man i ett pressmeddelande.

I budgeten aviserar regeringen medel för att energieffektivisera miljonprogrammet. BI anser att miljonprogrammet måste rustas upp och och hävisar till sitt program som identifierar de hinder som finns för energieffektivisering av befintliga flerbostadshus samt förslag på åtgärder. I stället för kortsiktiga bidrag till investeringar vill man att energieffektiva byggnader får lägre fastighetsavgift och skattefria underhållsfonder. 

- Enkelriktade stöd och subventioner snedvrider lätt konkurrensen och gynnar de som inte självmant har tagit tag i problemet, något som Sveriges Byggindustrier anser vara olämpligt, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier i pressmeddelandet.

BI välkomnar att regeringen ökar anslagen för drift och underhåll för järnväg med 17 procent för 2015. Man ser med oro på den osäkerhet som olika besked från regeringspartierna har gett i för landet helt nödvändiga infrastrukturprojekt. Förbifart Stockholm är ett sådant exempel..

 - Näringslivet behöver framför allt långsiktiga spelregler för att kunna planera och bygga. För att skapa långsiktighet förespråkar vi en blocköverskridande bostads- och infraberedning som med fördel kan ta fram underlag till den aviserade nya nationella planen för infrastruktur, säger Ola Månsson.

Regeringen ger Arbetsmiljöverket ökade anslag. Detta anser BI rimma bra med de ökade befogenheter och verkets uppdrag att genomföra kontroller på arbetsplatser. 

- De steg som nu tas med både lagstiftning och ökade myndighetskontroller är i helt rätt riktning för att skapa sund konkurrens i byggbranschen, avslutar Ola Månsson.