Örebro kommun bygger ut kommunalt VA-nät

Foto: sxc.hu

Nu har kommunfullmäktige i Örebro kommun beslutat att kommunen kommer att bygga ut vatten- och avloppsnätet, vilka områden som ska prioriteras och när utbyggnaden ska ske.

Kommunernas ansvar för att förse invånarna med vatten och avlopp har i och med ny lagstiftning skärpts. Därför har Örebro kommun tagit fram en plan för hur framtida vatten- och avloppsnät ska byggas och vilka områden som är prioriterade. Nu har kommunfullmäktige beslutat om VA-planen som innebär att kommunen under en tioårsperiod börjar bygga ut VA-nätet i områden som idag inte har kommunalt vatten och avlopp.

– Ett utbyggt vatten- och avloppsnät bidrar till bättre vattenkvalitet och VA-planen gör utbyggnadstakten tydlig för både kommunen och för enskilda örebroare, säger Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad.

Områden som berörs ligger utanför Örebro tätort och har idag inte kommunalt vatten och avlopp. Östra Mark, Södra Väringen, Sjöboviken och Grythem är områden som ligger först i utbyggnadsplaneringen med byggstart redan 2015.

– Utbyggnadsplanen sträcker sig cirka tio år fram i tiden och kommer att uppdateras vid behov. Det kan betyda att om nya förutsättningar skulle uppstå, kan till exempel ytterligare områden bli aktuella och årtal kan komma att ändras, säger Stefan Sjögren, avloppsrådgivare.