Fyra Teliachefer får sparken

Foto: Holger Ellgaard
Foto: Holger Ellgaard

Fyra personer i Telia Soneras ledning får sparken i spåren av korruptionsaffärerna i Uzbekistan. Finanschefen Per-Arne Blomquist, tillförordnad vd så sent som i september, är en av dem som får gå.

-Vi beklagar att vi ansett det nödvändigt att vidta dessa åtgärder, det har inte varit lätt, säger styrelseordförande Marie Ehrling.

Telia Sonera är misstänkt för indirekta miljardmutor till diktatorsdottern Gulnara Karimova i samband med telekomjättens affärer i Uzbekistan, affärer som blev Lars Nybergs och flera andra ledningspersoners fall. Den nya ledningen för Telia, där svenska staten är största ägare, har lovat bättring.

Sund affärssed har inte tillämpats på ett par av marknaderna och för transaktioner, säger Marie Ehrling.

-Ledande personer har inte levt upp till sitt ansvar.

Finansdirektören Per-Arne Blomquist är en av de fyra som får gå. Blomquist blev tillförordnad vd när Lars Nyberg tvingades bort i svallvågorna av Uzbekistanaffären. Han ledde alltså bolaget i runt ett halvår.

-Han har inte gjort tillräckligt för att stoppa vissa transaktioner, säger vd Johan Dennelind.

Vid bolagsstämman i april försvarade Blomquist bolagets agerande.

Tero Kivisaari tvingas också lämna Telia Sonera, erfar TT. Som chef för affärsområdet Eurasien ledde han den mutmisstänkta etableringen i Uzbekistan. Han är delgiven misstanke om grovt mutbrott.

Han var en av dem som fick e-post där det framgick att bolagets partner i landet var Gulnara Karimova. Kivisaari plockades i oktober bort som chef för affärsområdet Mobilitetstjänster. Han ersattes av Veysel Aral, vd för Telias operatör i Kazakstan - Kcell. Aral har anklagats för att vara en centralfigur i en korrupt företagskultur i Kazakstan.

Marie Ehrling vill inte säga om Lars Nyberg belastas ytterligare av de nya uppgifter som kommit fram.

Styrelsen har också beslutat att lämna det material som den internationella advokatbyrån Norton Rose Fulbright tagit fram kring bolagets transaktioner till åklagare.

-Eftersom vi känner att det kan ha relevans för utredningen, säger Dennelind, som dock inte uttryckligen vill säga om bolaget misstänker att brott har begåtts.

Han vill inte gå in på detaljer kring vilka transaktioner det gäller.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption har inga närmare kommentarer till Telias tillkännagivande.

-Jag kan konstatera att Telia samarbetar väl med åklagaren, säger han.

Stetler vill inte säga om fler personer på Telia har delgivits misstanke om brott än de tre som sedan tidigare nämnts - bland dem Kivisaari.

Men samarbetet med Telia har inte hela tiden varit optimalt. Några av de mest besvärande uppgifterna om affärerna i Uzbekistan har framkommit på andra sätt än att bolaget har delat med sig av dem.

Telia Soneras aktie föll med runt två procent i börsöppningen.

Bakgrund: Uzbekistanhärvan

Telia inledde sina affärer i Uzbekistan 2007 via det lokala bolaget Takilant. I september 2012 hävdade SVT:s Uppdrag Granskning att Takilant har kopplingar till Gulnara Karimova, dotter till landets diktator Islam Karimov. Telia har betalat 2,2 miljarder kronor för bland annat 3G-licenser.

I början av januari 2013 visade TT att åklagaren hittat mejl som bevisade att Telias ledning känt till kopplingarna till Karimova. Den 1 februari fick Telia svidande kritik i den utredning bolaget självt beställt och Lars Nyberg avgick omedelbart. Utredningen fann dock inga bevis för brott.

Misstankarna om mutbrott utreds fortfarande.

(TT)