Tufft år för Södertälje Hamn

Foto: Södertälje Hamn

2012 har varit ett tungt år för Södertälje Hamn. Lågkonjunkturen har påverkat och man har bland annat förlorat containerkunder.

– Vi har förlorat containerkunder under året och lågkonjunkturen spär på. Nu tar vi nya tag och tror på tillväxt igen under 2013. Vi har kontakt med nya rederier som visat intresse, säger Erik Froste, vd Södertälje Hamn.

När det gäller bilvolymer har konjunkturen påverkat mindre än väntat. Nybilsregistreringen har minskat med nästan 10 procent jämfört med föregående år men volymerna till Södertälje har inte gått ner lika mycket.

– Nedgången är ”bara” 6 procent, mycket beroende på att Volkswagens olika modeller säljer förhållandevis bra men även Mercedes hjälper till, konstaterar Erik Froste.

För hamnens tredje affärsområde ser det bättre ut. Bränslehamnen kan redovisa en liten ökning och det ser ut att fortsätta 2013. Lagringsföretaget ODEC Tankstorages har förvärvat ett drygt 9 000 kvadratmeter stort terminalområde i Södertälje. Företagets affärsidé är att arbeta med långsiktigt tänkande för att utöka lagringskapaciteten för både befintliga och nya terminaler i Sverige och utomlands.

– Hamnens styrelse tog i tisdags beslut att starta upp processen med att ansöka om ett nytt miljötillstånd för att kunna hantera hela Stockholms Läns bränslevolymer. Detta gör det enklare att stänga ned Loudden som Stockholm stad önskar och det gör det även möjligt att stänga Bergs oljedepå i Nacka, säger Erik Froste